Hlavní obsah

Místo sněhu popel. V den Vánoc se probudila sicilská sopka Etna

Sicilská sopka Etna se opět probudila k životu.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Na Štědrý den se k životu opět probudila Etna. Z více než tři tisíce metrů vysoké sopky, která se nachází na italském ostrově Sicílie, se valila hustá oblaka sopečného prachu i proudy lávy. Místním obyvatelům přesto svátky nezkazila.

Článek

O tom, že se Etna probrala, v pondělí informovala agentura AP s tím, že v místě sopky byla zaznamenána neobvykle četná seizmická aktivita.

Podle expertů, kteří Etnu pravidelně sledují, evidovaly přístroje asi 130 menších otřesů. Nejsilnější z nich měly sílu čtyři stupně. Z hory, která měří 3323 metrů, hned nato začala vytékat láva na jihovýchodním svahu.

Největší podívanou ale byla hustá oblaka sopečného prachu, která šlo pozorovat z mnoha částí ostrova. Místním obyvatelům sopka přesto svátky nezkazila. „Slečna Etna předvádí vánoční show, za posledních pár hodin jsme cítili několik malých otřesů země,“ napsal jeden ze Sicilanů na Twitter. Obyvatelé ostrova jsou na lehká probouzení sopky zvyklí a situaci tak na sociálních sítích komentovali s nadhledem.

Podle italské agentury ANSA byl dvě hodiny kvůli činnosti sopky uzavřen letecký prostor nad mezinárodním letištěm v Katánii. Město leží necelých 40 kilometrů od Etny.

Reklama

Doporučované