Hlavní obsah

Místo tesáků jehla. Kdokoliv se může v Drákulově hradu naočkovat zdarma

Foto: Profimedia.cz

Upíří tesáky nahradily injekce, okolí hradu Bran zaplavila reklama propagující očkování.

Reklama

Rumunsko se snaží zabít dvě mouchy jednou ranou a pomocí proslavené památky zvýšit turismus i očkovanost obyvatel proti koronaviru.

Článek

Kromě stop po upírských tesácích si návštěvníci hradu Bran mohou nyní odnést i ranku po injekci s vakcínou farmaceutického tandemu Pfizer a BioNTech. Slavný Drákulův hrad se totiž proměnil v očkovací centrum, kde je turistům zdarma nabízena látka na ochranu proti koronaviru.

Pro svou dávku si turisté i místní mohou přijít každý víkend v měsíci květnu, a to bez předchozího objednání. O přesných časech, kdy budou zdravotníci v historické budově návštěvníkům k službám, již informoval hrad na svých facebookých stránkách. Upozornil také na to, že vstup do hradních prostor není podmíněn absolvováním vakcinace či naopak.

Pokud se lidé rozhodnou pro podstoupení vakcinace právě v této budově ze 14. století, získají také bezplatný vstup na expozici středověkých mučicích nástrojů, jež se v jejích útrobách koná.

Jedním z cílů zřízení „upírského“ vakcinačního centra je také přilákání turistů zpět na hrad, který leží na historické hranici mezi Transylvánií a Valašskem. Stejně jako mnoho dalších památek po celém světě i tato destinace kvůli pandemii koronaviru utrpěla, a došlo tak k výraznému poklesu v návštěvnosti.

Do unikátní akce jsou však především vkládány naděje na zvýšení počtu očkovaných Rumunů, do jejichž řad čítajících přes 19 milionů lidí zatím putovalo méně než 6 milionů dávek vakcíny. Tamní vláda by chtěla do září naočkovat 10 milionů občanů, podle průzkumu bratislavského think-tanku Globsec však téměř polovina všech obyvatel o očkování nemá zájem.

Hrad Bran

Mnozí věří, že tento hrad se stal inspirací irskému spisovateli Bramu Stokerovi, když z jeho pera vznikal slavný román Drákula a bylo třeba vylíčit sídlo hraběte. Vlad III. Dracula, který se slavné upírské postavě stal předlohou, však sídlil na hradě Poenari, který je dnes již zříceninou, a nikoliv na Branu.

Údaje, se kterými slovenská mimovládní organizace pracovala, byly shromážděny z deseti zemí střední a východní Evropy a pochází z března roku 2021. Kromě ochoty k očkování byla sledována také například preference v rámci vakcín, kdy většina respondentů jako svou volbu uváděla západní vakcíny či vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky.

Podle webu Worldometers už Rumunsko eviduje více než milion nakažených a o něco méně lidí se z nákazy koronavirem vyléčilo. Téměř 29 000 lidí pak komplikacím spojeným s virem podlehlo. Za poslední dny se denní přírůstky nakažených drží pod hranicí 2 000.

Reklama

Doporučované