Hlavní obsah

Místo vojáků pomohou v nejzasaženějším domově pro seniory hasiči

Foto: Domov se zvláštním režimem v Břevnici

Domov se zvláštním režimem Břevnice.

Reklama

Hygienici nařídili v domově karanténu do odvolání, nejméně však na 14 dní. Areál je uzavřený a oplocený, stojí mimo vesnici. Někteří pracovníci tam nyní i přespávají.

Článek

V Domově se zvláštním režimem Břevnice pomohou místo vojáků hasiči. Ubytují se ve stanu přímo v areálu. Seznam Zprávám to řekla ředitelka Hana Hlaváčková.

Domov pro klienty s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí je kvůli vysokému počtu nakažených klientů i pracovníků v karanténě. Ředitelka Hana Hlaváčková navíc o víkendu uvedla, že domovu schází asi deset pracovníků.

Kraj Vysočina v neděli požádal o spolupráci ministerstvo obrany, armáda ale z kapacitních důvodů odmítla. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí uvedl, že otázku případné pomoci vojáků by odpoledne mohla probrat vláda. Kraj mezitím zajistil pomoc od hasičů.

„V tuto chvíli máme snad zajištěnou pomoc hasičů. Zatím tam pracuje náš tým pracovníků. Hasiči by si postavili stan a bydleli tam. Jsme domluveni, že přijedou během dneška, že si dají dohromady pomůcky a od zítřka by nastoupili do práce,“ řekla Seznam Zprávám Hlaváčková.

Informaci potvrdila i mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová s tím, že konkrétní podobu výpomoci představí během pondělí.

Spor dvou ministrů

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli uvedl, že by klienti z břevnického domova mohli být přemístěni do Lázní Toušeň. Podle Hlaváčkové takové ubytování neodpovídá potřebám klientů ani není možné je převézt.

„V tuto chvíli se o přesunu neuvažuje,“ řekla Hlaváčková.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková v nedělních Otázkách Václava Moravce označila Vojtěchův návrh za nesmyslný. Mimo jiné proto, že v pokojích Lázní Toušeň jsou koberce a pro péči o seniory tyto prostory nejsou vhodné. Hamáček se o víkendu s Vojtěchem kvůli zabezpečení provozovatelů sociálních služeb pohádal.

Vláda v pondělí organizaci zásobování a ochrany domovů pro seniory probrala s hejtmany prostřednictvím videokonference. Z debaty vyplynulo, že o zabezpečení těchto domovů se budou starat právě kraje a materiál jim bude dodávat Hamáčkovo vnitro.

„Od nynějška budou kraje zásobovány od ministerstva vnitra. Ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat fakultní nemocnice a státní zařízení. Ministerstvo průmyslu a obchodu bude mít na starosti sítě, podniky, vodohospodářství,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Domov v Břevnici má v tuto chvíli ochranných pomůcek dostatek, a to včetně respirátorů FFP3. Průběžně je ale potřeba pomůcky doplňovat.

„Průběžně se spotřebovávají a budeme jednat zase o dalším zásobování. Kraj nás průběžně zaváží, protože spotřeba je veliká. O víkendu jsme dodávku dostali. Situace se rychle mění, už teď s kolegyní mapujeme, kolik toho bude potřeba zítra a pozítří,“ dodává.

Testy potvrdily koncem týdne nákazu COVID-19 u 20 z 22 klientů domova a u devíti jeho pracovníků. V sobotu byly dvě klientky převezeny do nemocnice. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, v neděli zemřela. Druhá žena je podle mluvčí Petry Černo stále v nemocnici.

Reklama

Doporučované