Hlavní obsah

Mizející inkoust. Takhle se falšovaly ruské volby, ukazují novináři

Svět bez obalu: Volby v Rusku podle médií a pozorovatelů provázejí podvody a přehmaty.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruští datoví experti odhadují, že prokremelské straně Jednotné Rusko byly při volbách do Státní dumy z minulého týdne připočteny miliony falešných hlasů, uvádí internetový list The Moscow Times.

Článek

Mimo zpráv o podvodech při manipulaci s volebními lístky ve volebních boxech se teď objevily informace i o jiné metodě. Mizející inkoust je prý dalším způsobem, jak byly falšovány ruské volby.

„Ve městě Chimki nedaleko Moskvy ve volební místnosti číslo 3148 se zjistilo, že lidé zde používali při vyplňování volebních lístků propisovací tužky, ve kterých byl mizející inkoust,“ říká ruský novinář televize Current Time Timofej Rožanskyj a pokračuje: „Z volební místnosti jsme si proto odnesli stejné pero. Bylo používáno údajně i lidmi, kteří volili doma. Ti ho dostali v obálce s volebními lístky. Tak se na ně podívejme pořádně. Vzali jsme pero a papír a teď zkusíme text zapalovačem vygumovat. Je to jako kouzlo. Zase tu máme čistý kus papíru,“ ukazuje reportér „zázračnou“ metodu na kameru.   „V této volební stanici byla ráno první den voleb používána obyčejná modrá pera - stejně jako teď,“ popisuje situaci během voleb jedna z volebních pozorovatelek Natalija Ivanovna.

„Pak jsme šli navštívit nějaké lidi, kteří volili z domova. Nevím, v kolik přesně hodin to bylo. A předseda volební komise odsud dal ta nová pera odstranit. Stejná pera jsme ale našli i u lidí, kteří volili doma. Takže lidé s nimi vyplňovali volební lístky. A večer byla tato pera smíchána s těmi modrými a objevila se na stolech. Nevím, kdo je tam dal. V noci, když jsem přišla domů, viděla jsem na internetu videa, že tady byly některé volební lístky vyplňovány mizejícím inkoustem.“ Když byl místní předseda komise informován o podezřelých propiskách, nechal je všechny okamžitě odstranit a uvedl, že sem byly přineseny zřejmě nějakými provokatéry. „Nevím, jak se sem dostaly. Někdo se tady nejspíš pokusil o provokaci,“ tvrdí předseda tamní komise Igor Tokar.

Ruské úřady označily zprávy o nesrovnalostech během parlamentních voleb za pokus Západu o jejich diskreditaci. Kandidáti a volební pozorovatelé ale uvedli, že podezřelá pera byla objevena i v dalších volebních místnostech ve městě Chimki.

Nevládní organizace Golos, která se zabývá monitoringem voleb, odhadla, že z ohlášených hlasů byla asi třetina falešná. První den voleb zaznamenali asi 2000 případů porušení volebních pravidel, které většinou zdokumentovali záběry. Včetně například situací, kdy se někdo snaží vhodit do volební urny celé balíčky hlasovacích lístků. Dále upozornila i na laxní přístup ostrahy volebních místností, která nechala přes noc uskladněné volební lístky ve skříni s rozbitými dveřmi, ale i na případy otevírání zapečetěných obálek.

Letošním ruským volbám předcházely měsíce represí úřadů vůči opozici. Úřady před volbami prakticky zajistily, že nejznámější a nejhlasitější kritici Kremlu nekandidovali, a zároveň vystupňovaly tlak na nezávislá média či obránce lidských práv, uvedla dříve tisková agentura AP. Průběh voleb odsoudila řada zemí a zahraničních bloků včetně Evropské unie, Británie nebo USA.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované