Hlavní obsah

„Mladá dravost a ohromná touha. Dnes by to mohlo vyjít,” říká o zápase s USA Jágrův trenér Jelínek

Rozhovor s Marianem Jelínkem o dnešním zápase proti USA.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Celá republika odpoledne propadne hokejové horečce. Česká reprezentace v 16:15 rozehraje čtvrtfinále mistrovství světa proti USA. Nebude v zápase favoritem, ale má šanci. Myslí si to i uznávaný trenér a sportovní psycholog Marian Jelínek, který byl hostem studia Seznamu.

Článek

Před turnajem s českými hokejisty nikdo moc nepočítal, jejich dosavadní výkony ale probouzejí fanoušky i hokejové experty k optimismu. Dlouholetý trenér Jaromíra Jágra a dnes mentální kouč tenistky Karolíny Plíškové Marian Jelínek má jasno: „Šanci postoupit máme opravdu velikou,” řekl ve studiu Seznamu.

„Cítím z týmu úplně jinou energii. To mužstvo je skvěle poskládané. Mladí do toho přinesli dravost, ohromnou touhu. Mám vnitřní pocit, že by to dneska mohlo vyjít. Všechno se to sešlo. Trenérský tým končí, má poslední šanci konečně tu medaili udělat. Pro Tomáše Plekance to může být poslední mistrovství světa v kariéře, do toho spousta mladých hráčů. Je to strašně zajímavý tým. Ten pomyslný papiňák je plný. Otázka je, jestli bouchne,” říká Jelínek.

Čtvrtfinále hokejového mistrovství světa česká reprezentace sehraje dnes od 16:15 v Herningu.

Američané jsou – zdá se – osudovými soupeři českého týmu. Zápasy s nimi přinášely výbuchy radosti i velká zklamání. Třeba před dvěma lety v Moskvě, kdy se Američané radovali z postupu do semifinále po nájezdech. Nebo o rok dřív v Praze, kde Američané porazili českou reprezentaci v bitvě o bronz.

Poslední dva vzájemné duely ale ovládl tým Josefa Jandače. Jak na Světovém poháru, tak naposledy v únoru ve čtvrtfinále zimních olympijských her. Tam však Američané neměli k dispozici hokejisty z NHL, kolem kterých postavili letošní mimořádně silný výběr. Co se týče jmen, nemohou Češi soupeři konkurovat. Hlavní hvězdou výběru USA je nejlépe placený hokejista letošní sezony Patrick Kane.

„Jméno má člověk z důvodu historie, že něco dřív dokázal. Dnes v 16:15 to ale musí potvrdit. Že je Kane vynikající hokejista, to všichni moc dobře víme. Dnes odpoledne se mu ale ten jeden konkrétní zápas nemusí podařit. Čeká nás silný soupeř, mezi trenéry se říká, že pětadvacetiprocentní využití přesilových her je výborné číslo. Američané mají letos úspěšnost čtyřicet procent, neskutečné,” přemýšlí Jelínek.

„Myslím si, že nás čeká hezký otevřený hokej. Obě země hrají ofenzivně a jsou si vědomy, že slabá místa mají v defenzivě. My máme podle mě navrch v pozici brankářů. Ať už bude chytat Rittich nebo Francouz, oba jsou lepší gólmani.”

Na celý rozhovor s Marianem Jelínkem se podívejte v přiloženém videu.

Reklama

Doporučované