Hlavní obsah

Mladík stál mlčky na náměstí s prázdným papírem. Čekal, jestli ho zatkne policie

Tak trochu jiný protest.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie tvrdě zakročila proti řadě demonstrací, které se uskutečnily v posledních dnech v Kazachstánu na protest proti nadcházejícím prezidentským volbám. Účastníci vyzývali k jejich bojkotu. Jeden mladý muž se proto rozhodl protestovat trochu jiným způsobem.

Článek

„Chtěl bych se obrátit na všechny obyvatele Kazachstánu. Dnes jsem sem přišel s prázdným papírem. Nekřičím tady žádná hesla, ale jsem přesvědčen, že mě i tak policie zatkne. Proč? Protože nežijeme v demokratické zemi, tak jak to tvrdí kazašští představitelé,” říká Aslan Sagutdinov.

Sagutdinov byl za chvíli zadržen a později po výslechu propuštěn. "Říkali mi, ať na ten plakát něco napíšu, ať vědí, jak mají postupovat. Málem se sami mezi sebou pohádali, protože nevěděli, co se mnou dělat, z čeho mě obvinit,” popisuje policejní zmatek Sagutdinov.

Protesty se konaly v Kazachstánu i za vlády autoritářského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Ten ale nečekaně v březnu rezignoval, a to po téměř 30 letech vlády. Opozice se následně rozhodla bojkotovat nové volby, vyhlášené na 9. června. Jako důvod uvádí, že hlasování má za účel jen potvrdit ve funkci Nazarbajevem vybraného kandidáta.

Reklama

Doporučované