Hlavní obsah

Mladý Číňan byl ve Spojených státech zatčen za špionáž

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V úterý byl v USA pro špionáž zatčen mladý Číňan. Chicagský soud ho obvinil ze sledování inženýrů a vědců. Do USA přijel v rámci studentského víza a následně se dostal i do americké armády.

Článek

V americkém Chicagu byl v úterý zatčen sedmadvacetiletý Číňan Ťi Čchao-čchün za špionáž. Do země přijel na studentské vízum a poté vstoupil do americké armády. Podle prokuratury prováděl špionáž mezi americkými vědci a techniky.

Podle chicagského soudu měl pracovat pro špičkového zpravodajského důstojníka provinčního oddělení Ministerstva pro státní bezpečnost, čínskou špionážní agenturu. Pro tu se snažil získat informace o osmi lidech. Zaměřoval se na inženýry a vědce čínského a tchajwanského původu, kteří měli být získáni pro práci v Číně nebo jako čínští špioni. Podle svědectví pracovníka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) byl jedním z těch, na něž se Ťi zaměřil, inženýr, který pracoval u významného dodavatele leteckých motorů.

Studentské vízum Ťi využil před pěti lety pro studium elektroinženýrství. V roce 2015 získal v Chicagu magisterský diplom a o rok později vstoupil do armády. Vstup mu umožnil program MAVNI, který je určený vybraným migrantům. Ti, kdož se do něj dostanou, mají nárok na rychlé získání občanství. Od roku 2008, kdy program MAVNI vznikl, se takto do americké armády dostalo 11 000 imigrantů. V roce 2016 byl však program pozastaven a Pentagon požádal o přísnější prověrku osob, jež se v MAVNI již nacházely. Některé z nich, které vojsko dodatečně vyřadilo, se s armádou soudí.

Zatčení mladého Číňana přišlo přesně den poté, co Gina Haspelová – ředitelka CIA – varovala před narůstajícím vlivem Číny. „Snaží se snížit vliv Spojených států, aby mohli dosáhnout vlastních cílů,” řekla v pondělí ve svém proslovu v Louisvillské univerzitě.

Napětí mezi oběma státy neustále narůstá – jak kvůli obchodní válce, tak kvůli neshodě ohledně Tchaj-wanu a Jihočínského moře.

Reklama

Související témata:

Doporučované