Hlavní obsah

Čína podala novou stížnost u WHO na USA kvůli clům

Čína podala u Světové obchodní organizace novou žalobu na USA.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Kvůli novým dvaceti pěti procentním clům podala Čína už druhou stížnost na USA u Světové obchodní organizace.

Článek

Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) novou stížnost na Spojené státy kvůli dovozním clům uvalených na čínské zboží. Podle agentury Reuters to oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Spojené státy ode dneška uplatňují nová dvaceti pěti procentní cla na dovoz z Číny v hodnotě 16 miliard dolarů (356 miliard korun) ročně; Peking v odvetě zavedl cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží. V současné době obě země zatěžují cly zboží v hodnotě 50 miliard dolarů.

Čínské ministerstvo obchodu v prohlášení uvedlo, že americká cla jsou jasným příkladem porušení pravidel WTO. Na obchodní organizaci se Peking obrátil se stížností již v červenci, kdy USA zavedly předchozí cla.

V současné době se ve Washingtonu na nižší úrovni koná další kolo obchodních jednání mezi Čínou a USA, průlom v hledání řešení se ale nepředpokládá. To je i názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v pondělním rozhovoru s Reuters řekl, že od vzájemných rozhovorů příliš nečeká.

Washington začal už 6. července uplatňovat dvaceti pěti procentní cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. Peking ve stejný den zavedl protiopatření ve stejném rozsahu. Ode dneška pak v obou zemích platí nová cla na zboží v hodnotě 16 miliard dolarů.

Americká vláda navíc nedávno oznámila, že připravuje dvaceti pěti procentní clo na čínské zboží, jehož dovoz do USA dosahuje 200 miliard dolarů ročně. Trump, který Peking obviňuje z měnové manipulace, dokonce pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny. To by se zřejmě týkalo částky vyšší než 500 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované