Hlavní obsah

Móda v roce 1989: Frčela džínovina a značková trička. A pamatujete na ramenní vycpávky?

Co se nosilo v červenci roku 1989?Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Situace v Československu už v červenci roku 1989 byla, co se dostupnosti mody týče, uvolněná a pořídit si lidé mohli i značkové věci nebo džíny. Co bylo džínové, bylo nejlepší. To věděly i slavné osobnosti. Co se nosilo před sametovou revolucí?

Článek

Džínovina byla jedním ze symbolů roku 1989. Už se dala koupit na černém trhu ve velkých městech, stále fungovaly i Tuzexy. Kdo měl bony, za které se tam nakupovalo, byl král. Typické byly takzvané plísňáče, ale frčely i vysoké pasy.

K džínám se tenkrát oblékalo co jiného než tričko. Značkové. Tedy značkové. Tenkrát se „pravé” značky nebo všelijaké nápisy na oblečení stříkaly barvou přes šablony. Ty se vyráběly ručně a mezi lidmi se půjčovaly. Nebo se značkové oblečení dováželo z Polska a Maďarska.

Dalším módním trendem byly ramenní vycpávky. Ženy je nosily snad ve všech kusech oblečení, některé i pod tričko. Pánské oblečení a obleky často vypadaly, jako když jsou o několik čísel větší, než by měl jejich nositel mít.

A co ještě nesmělo chybět? Síťoviny, džínové bundy, hodně kapes, hodně nášivek a barevné šusťákové soupravy, nejlépe z Polska.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Reklama

Související témata:
Ramena
Džínovina

Doporučované