Hlavní obsah

Moderní dětský pavilon se z Litomyšle přesune do Liberce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dětský pavilon ze skla a oceli v areálu zámku v Litomyšli na Svitavsku se nejspíš ke konci dubna přestěhuje do Liberce. Koupila ho technická univerzita.

Článek

Moderní umělecké dílo bude v libereckém parčíku za budovou G. Kubisticky vyhlížející stavba s lanovým centrem je u renesančního zámku v Litomyšli od roku 2015. Byla součástí obnovy zámeckého návrší.

Památkáři s moderní konstrukcí nesouhlasí, podle nich nepatří k památce, která je zapsaná na seznam UNESCO. Po pěti letech, kdy skončila udržitelnost evropského projektu, se radnice domluvila na prodeji.

Originální konstrukci původně získala Ostrava, která nabídla víc peněz. Od projektu ale kvůli komplikovaným jednáním s autory odstoupila. Liberecká škola za pavilon dá 100 tisíc korun.

„Já bych tam pavilon viděl rád, ale dohodli se tak moji předchůdci, dohodu musíme dodržet,“ řekl litomyšlský starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

Demontáž a převoz díla by se měl uskutečnit na konci měsíce. „Moc nám ale nepřeje počasí. Na přesném datu zatím domluveni nejsme. Probíhat by to mělo tak, že se nejdřív přibližně dva dny bude odstrojovat vše, co je možné z nosné konstrukce oddělat, poté by se měla konstrukce s využitím pravděpodobně dvou jeřábů a jedné plošiny rozebrat, naložit a odvézt,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje a investic litomyšlské radnice Pavel Chadima. Termín převozu bude záležet na počasí, dodal.

Reklama

Doporučované