Hlavní obsah

Liberecké science centrum iQLandia se chystá vybudovat expozici matematiky

Foto: Getty Images

Liberec.

Reklama

Liberecké science centrum iQLandia se chystá vybudovat za osm milionů korun novou expozici věnovanou matematice. Hotová by měla být letos v listopadu.

Článek

V republice bude podle ředitele centra Pavla Coufala unikátní. „V malé míře exponáty o matematice bývají, ale prostor 500 metrů čtverečních je ojedinělý a bude nabitý tím, co se děti učí ve škole,“ řekl.Podle něj se vytvořením expozice zabývají už několik let ve spolupráci s libereckou univerzitou. „A zahrnuli jsme do ní to, co potřebují děti ke zvládnutí matematiky na školách, a to, co jim dělá největší potíže,“ uvedl Coufal. V expozici se budou podle něj řešit například navenek jednoduché úlohy s praktickým využitím, třeba kolik betonu je potřeba koupit pro vybetonování chodníku. „Budou tam i vyspělé technologie, jako je virtuální realita, rozšířená realita, superprojekce, ale také matematické aplety,“ řekl ředitel centra. Novou expozici podle něj zaplatí z dotačního programu Libereckého kraje.

Matematická laboratoř bude na místě dnešní expozice nazvané Sexmise, která je věnována sexu. „Je poměrně kontroverzní, po sedmi letech ji pošleme dál do světa,“ uvedl Coufal. Prakticky to bude podle něj znamenat, že z vybraných exponátů Sexmise vytvoří putovní výstavu.Liberecká iQLandia je v rámci vládních protikoronavirových opatření uzavřená. Za poslední půl rok tam mohli návštěvníci jen asi dva týdny loni v první polovině prosince. „Naštěstí nám pomohl stát a program Antivirus, kdy nám stát refunduje část mezd našich kolegů. Nicméně další náklady na energie a na další běží dál, takže jsme museli sáhnout do úspor a máme půjčku šestimilionovou, ze které kryjeme ztráty. A věříme, že v brzké době se situace tak vylepší, že budeme moci otevřít,“ uvedl Coufal. Odhaduje, že návštěvníky budou moci přivítat v červnu.IQLandia je po zoo v Liberci druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem Libereckého kraje, ročně tam přijde přes 400.000 lidí. Je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v Česku vybudovány za přispění evropských peněz. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a planetárium ve střešní kopuli. Zhruba 90 procent příjmů tvoří vstupné. Měsíčně nyní na tržbách science centrum přichází podle Coufala o tři až pět milionů korun. „Nicméně díky tomu, že šetříme, máme refundovány mzdy, tak jdeme měsíčně do ztráty několika set tisíc korun,“ dodal. Řada lidí ale přišla o práci. Před koronavirovou pandemií ve science centrum pracovalo 150 lidí, z toho 100 na plný úvazek. Nyní jich iQLandia zaměstnává zhruba 70.

Reklama

Doporučované