Hlavní obsah

Modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou by mohla začít příští rok

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Modernizace a dostavba krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou by mohla začít v roce 2022. Více než 850 milionů korun přislíbila v pondělí rada Královéhradeckého kraje. Financování projektu ještě projednají krajští zastupitelé.

Článek

Na investici v minulosti přislíbil přispět stát 300 miliony korun. Vedení kraje se ale zároveň připravujeme i na variantu, že stát dotaci nedá.

„Před šesti roky se vláda usnesla, že na projekt modernizace rychnovské nemocnice kraji přispěje 300 milionů korun. V posledních měsících intenzivně jednáme s premiérem, ministryní financí a dalšími zástupci vlády, a proto pevně věřím, že stát své slovo dodrží a přislíbené finance kraji poskytne,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Odhadované celkové náklady na modernizaci a dostavbu rychnovské nemocnice jsou nyní 865 milionů korun. Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro oblast s více než 80 tisíci obyvateli a je důležitou součástí krajské zdravotnické sítě. Na Rychnovsko zasahuje také rekreační oblast Orlických hor, v regionu je i nejvýznamnější průmyslová zóna v kraji Solnice-Kvasiny v kraji s 12 tisíci zaměstnanci.

V plánu je přístavba nového pětipodlažního pavilonu s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí a modernizace tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice (DIGP). Obě budovy budou propojeny, tím vznikne jeden funkční celek. Kraj si od toho slibuje, že to umožní lépe využívat personální kapacity bez potřeby jejího navýšení.

Projekt má vydané stavební povolení, je kompletní projektová dokumentace, za kterou kraj zaplatil 24,4 milionu korun. Kraj nyní připravuje výběrové řízení na zhotovitele.

„Za předpokladu, že krajští zastupitelé financování projektu schválí a kraj obdrží vládou přislíbené finance, jsme připraveni zahájit stavební práce v roce 2022. Zároveň se ale připravujeme i na variantu, že nám stát dotaci neposkytne a budeme muset hledat další finanční zdroje pro tento projekt. Jsme ochotni do toho jít a tuto stavbu financovat z vlastních zdrojů,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a inovace Pavel Bulíček (Piráti).

Administraci, přípravu a realizaci projektu zajišťuje oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI).

Projekt je součástí tří usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Do rozvoje průmyslové zóny, ve které funguje Škoda Auto a řada dodavatelských firem, stát v minulých letech investoval okolo osmi miliard korun a zhruba stejný objem vynaložila automobilka.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Reklama

Doporučované