Hlavní obsah

Modlíme se za vás, vzkazují hvězdy. Poslechněte si, co zdravotníkům zpívaly

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga, jedna z hlavních hvězd a zároveň organizátorka celé akce.

Reklama

Donald Trump se rozhodl přestat platít příspěvky Světové zdravotnické organizaci (WHO), nejpopulárnější americká zpěvačka Lady Gaga má ale opačný názor. Spolu s WHO zorganizovala obří online koncert jako poděkování zdravotníkům.

Článek

Rolling Stones, Elton John, Stevie Wonder, Beyoncé, Paul McCartney, Billie Eilish nebo Alanis Morissette. To jsou jen někteří z asi stovky umělců, kteří se zúčastnili největší hudební události posledních měsíců - online koncertu, jenž měl vzdát hold zdravotníkům bojujícím s pandemií koronaviru.

Koncert zorganizovala společně zpěvačka Lady Gaga, WHO a nezisková organizace Global Citizen (Světoobčan). Lady Gaga už předem avizovala, že nejde o charitativní koncert, nýbrž o zabavení lidí a vyjádření solidarity. Navzdory tomu se podle listu The Independent podařilo shromáždit na 50 milionů dolarů.

Diváci u monitorů počítačů nebo televizních obrazovek mohli v rámci akce One World: Together at home (Jeden svět: Společně doma) zhlédnout až osm hodin hudby vysílané často z obývacích pokojů hvězd.

„Cítím se velice poctěna, že jsem součástí WHO a Global Citizen v boji proti covid-19. Záleží mi na všech zdravotnících, kteří za nás nyní riskují životy. Myslím na ně každý den, modlím se za ně a děkuji vám všem, kteří zůstáváte doma,“ prohlásila Lady Gaga.

Elton John zahrál a zazpíval ze své zahrady hit I’m Still Standing, Sheryl Crow zase nabídla jeden ze svých nejslavnějších hitů Every Day is Winding Road. Zábavný moment pak nabídla jihokorejská skupina SuperM, jejíž sedm členů předvádělo různé domácí činnosti během karantény, například vážení se nebo vyrábění lodičky na hraní.

Se vzkazem na podporu zdravotníků vystoupili manželé Beckhamovi, zpěvačka Beyoncé zase přednesla emotivní projev, v němž kromě děkování zdravotníkům mluvila o nejpostiženější skupině obyvatel v USA.

„Afroamerické komunity tato krize těžce zasáhla. Virus zabíjí černé alarmující rychlostí. Prosím, chraňte se, jsme jedna rodina a potřebujeme vás. Vím, že je to těžké, buďte ale prosím trpěliví a pokračujte v modlitbách za hrdiny.“

Podporu koncertu vyslovily i bývalé americké první dámy Michelle Obamová a Laura Bushová. Manželka Donalda Trumpa Melania se k akci nevyjádřila a Trumpovi stoupenci ve stejný den zorganizovali hned v několika amerických státech protestní pochody proti karanténě. Žádali na nich opětovné „otevření“ ekonomiky a konec karantény, ale také vyhození Anthonyho Fauciho, hlavní tváře amerického boje s koronavirem.

Reklama

Doporučované