Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede taneční adapaci Lorcovy Krvavé svatby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci uvede příští týden v pondělí premiéru taneční adaptace Krvavé svatby. Autorem tříaktové tragedie je dramatik a básník Federico García Lorca.

Článek

„Inscenaci mohli diváci spatřit na jevišti zdejšího divadla již před osmi lety, tehdy se jí však zhostila činohra. Příběh plný vášně, tragické lásky, zrady a touhy po pomstě se nyní představí v podobě surrealistického tanečního divadla. Pod choreografií a režií je podepsána Alena Pešková, hudbu obstarala Gabriela Vermelho,“ řekli zástupci divadla.

Krvavou svatbu Pešková s úspěchem inscenovala v roce 2013 se souborem baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni. Umělecký šéf baletu Moravského divadla Michal Štípa ji přizval ke spolupráci s olomouckým souborem. „Myslela jsem si, že je to hotové, ale můžu říci, že ta práce byla skoro nová. Zdejší soubor je jiný než soubor, na který jsem to tehdy stavěla. Nechala jsem se hodně ovlivnit zdejšími tanečníky, kteří jsou skvělí a empatičtí, ale samozřejmě emoce na každém těle vypadají jinak,“ řekla Pešková.

Inscenaci začalo olomoucké divadlo studovat už na jaře, pandemie koronaviru však tehdy další zkoušky zhatila. „Bylo to děsné. Koronavir přišel v polovině procesu zkoušek. Když jsme nastoupili po měsíci, museli jsme zkoušet v rouškách a pro tanečníky to bylo strašně těžké. Jsem rád, že to konečně proběhne,“ řekl šéf olomouckého baletního souboru Štípa. Podle něj je toto téma v tanečním pojetí zcela odlišné. „Propojení živé hudby, zpěvu a tance mi připadá velmi zajímavé,“ doplnil Štípa.

Choreografka a režisérka nazývá baletní inscenaci Krvavé svatby surrealistickým tanečním divadlem. Inscenace je od začátku podle ní zcizena postavou vypravěče, která bude interpretována přímo skladatelkou Gabrielou Vermelho. Svou kompozici pro inscenaci charakterizuje jako moravsko-španělské flamenko. Vedle ní se v úloze vypravěče představí také sólistka opery a operety Moravského divadla Barbara Sabella. V roli nevěsty se představí sólistky Francesca Raulová a Emily-Joy Smithová. Postavu ženicha ztvární Stefano Sacco nebo Benjamin Cook. Role Leonarda se zhostí Seamus Wilkinson.

Krvavá svatba je již v pořadí druhou premiérou Moravského divadla, která byla odložena z jara kvůli pandemii koronaviru. V pátek divadlo uvede premiéru muzikálu Donaha! Příběh šestice nezaměstnaných ocelářů, kteří se rozhodnout vyřešit finanční krizi originálním způsobem, měli diváci původně spatřit již 20. března.

Reklama

Doporučované