Hlavní obsah

Dny evropského dědictví v Olomouci ozdobí videomapping a audiovizuální show na Sloupu Nejsvětější Trojice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Především 20. výročí zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO budou letos zasvěceny Dny evropského dědictví v Olomouci, která hostí i jejich národní zahájení.

Článek

Olomoucký program oslav Dnů evropského dědictví potrvá celý týden, začne v pondělí 7. září a skončí v neděli 13. září. Národní zahájení se uskuteční v sobotu 12. září dopoledne. Jeden z vrcholů oslav obstará videomapping a audiovizuální show na Sloupu Nejsvětější Trojice s názvem Modlitba pro Olomouc, Horní náměstí bude po dobu oslav zdobit květinový koberec.

Součástí oslav je open air program na Horním náměstí - ve čtvrtek 10. září se chystá jedinečný koncert nové olomoucké kapely Indican s orchestrem Moravské filharmonie Olomouc spojené s vizuální show. O den později se chystá na náměstí exkluzivní baletní open air galakoncert s hvězdami baletu Moravského divadla Olomouc s názvem Balet pro Olomouc. Od 10. do 12. září čeká obyvatele a návštěvníky města na Horním náměstí ve 22:00 videomappingová projekce na Sloupu Nejsvětější Trojice k 20. výročí zapsání památky UNESCO.

„Národní zahájení je vskutku mimořádná událost. Nejen že bude v Olomouci ministr kultury Lubomír Zaorálek, ale také několik desítek starostů a primátorů z českých měst, mezi nimi i ti, kteří spravují památky UNESCO, a také zahraniční hosté,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS).

Národní zahájení Dnů evropského dědictví, které město organizuje společně se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, budou doprovázet v sobotu koncerty, divadla, výtvarné dílny, výstavy a šermířsko-divadelní představení Hrdinové. Lidé se mohou zapojit také do městské hry s názvem Zachraňme Olomouc. „Série koncertů potrvá až do večerních hodin. Snažili jsme se oslovit olomoucké kapely a doplnili jsme program zajímavými jmény, jako je Katarína Knechtová a Ondřej Brzobohatý,“ uvedl vedoucí oddělení kultury olomoucké radnice Radim Schubert.

Doprovodný program potrvá však po celý týden, čítá koncerty a projekce v letním kině, součástí Dnů evropského dědictví je poprvé také festival Oživ centrum plný designu, jídla a zábavy, uvedl Schubert. Chybět nebudou také Olomoucké antikvariátní trhy, FlerJarmark či letní čítárna u kašny. Mezi výstavami bude poutat pozornost Nositel tradic lidových řemesel v oranžerii ve Smetanových sadech. Během Dnů evropského dědictví bude ve městě zpřístupněno sedm desítek památek, poprvé budou moci lidé zavítat i do nově zrekonstruovaného Jihoslovanského mauzolea.

Reklama

Doporučované