Hlavní obsah

Moravské divado Olomouc uvede premiéru Revizora v režii Jany Paulové

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo Olomouc uvede v pátek premiéru Gogolovy satirické komedie Revizor, která na své uvedení kvůli koronavirovým opatřením čekala několik měsíců. Režie se ujala herečka Jana Paulová.

Článek

V hlavní roli Chlestakova, který je nedopatřením považován za státního revizora, se představí Jan Ťoupalík. Inscenace, která se vrací na olomoucké jeviště po 23 letech, bude uvedena pod širým nebem. Je součástí open-air festivalu Moravského divadla v areálu Samba na Výstavišti Flora.

Revizor měl být uveden původně již před třemi měsíci. „Jsem rád, že v premiérách začínáme právě Revizorem, trvalo to poměrně dlouho, než jsme se dostali do tohoto bodu. A především jsem rád, že energie, kterou do toho herci vkládali, se jim bude konečně vracet,“ řekl ředitel divadla David Gerneš. Podotkl, že dosavadní zkoušení „do zdi“ bylo zvlášť u komediálních titulů nepříjemné.

O zařazení komediální klasiky Revizor na repertoár divadla rozhodli sami diváci, a to v anketě, ve které mohli vybrat jeden ze tří titulů, jež měla následně nastudovat činohra. K režii divadlo přizvalo Janu Paulovou, která se naposledy zdejšímu publiku představila jako Raněvská v adaptaci Čechovova Višňového sadu. Podle ní je titul stále aktuální. „Řekla jsem si, že tento příběh se může stát v kterékoliv zemi na světě, protože tyto lidské vlastnostim jako je podlézavost, závist, snaha zalíbit se kvůli penězům a výhodám, jsou na celém světě. Může se to tak stát kdekoliv,“ řekla novinářům Paulová.

Do současnosti inscenaci přesune i scéna a kulisy. Autorem scény je scénograf, herec a zpěvák Jan Kříž - inscenace se podle jeho návrhu odehrává v jakési historické budově, která je nevkusně zařízená a vybydlená téměř k demolici. „Když jsem se snažil sám pro sebe definovat korupční prostředí Revizora, došel jsem k ničení dlouhodobých hodnot pro ty krátkodobé, do určitého vybydlování toho, co jsme dostali jako dědictví minulosti,“ uvedl Kříž. Hrdiny Revizora oblékla uznávaná návrhářka divadelních kostýmů Samiha Maleh. Hudbu k inscenaci složil manžel Jany Paulové, jazzman, dirigent a pedagog Milan Svoboda.

Satirická komedie ruského prozaika a dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola se dočkala prvního uvedení na jevišti Moravského divadla v Olomouci 6. listopadu 1920, zatím poslední premiéra se uskutečnila v lednu roku 1998.

Reklama

Doporučované