Hlavní obsah

La Manche zaplaví milion ústřic. Vědci se snaží obnovit, co člověk téměř zničil

Vědci chtějí pomocí unikátní metody vysadit na jihu Anglie až milion ústřic.

 

Reklama

Pětiletý program anglické univerzity by kromě záchrany mořského tvora mohl pomoci i ke zlepšení kvality vody.

Článek

Výzkumníci se na jižním pobřeží Anglie snaží obnovit, co lidé bezmála zničili. Do konce roku plánují vysadit až milion ústřic, hojně lovené populace, jež byla působením člověka zdecimována.

Pětiletý program by navíc mohl mít vliv na kvalitu místní vody. K obnově přírodní rovnováhy pomáhají speciálně uzpůsobená „hnízdiště", která navrhl PhD. Luk Helmer z Portsmouthské univerzity. Klece, které zachytilo video v úvodu tohoto článku, jsou instalovány v přístavech v Solentské úžině.

Vědci tvrdí, že za posledních pětadvacet let se počet ústřic snížil až o 85 procent. „Ústřice jsou přírodní filtry vody. Jedna ústřice může filtrovat až dvě stě litrů vody denně. Snažíme se pustit do Solentské úžiny pět milionů ústřic, takže si představte, kolik milionů litrů vody by mohly každý den vyčistit. To je ale jen jedna dovednost ústřic. Kromě toho poskytují i útočiště. Pokud začnou opět prosperovat a tvořit ústřicové lavice, vzniknou tak útočiště pro ostatní mořské živočichy," řekl Tim Glover, projektový ředitel Blue Marine Foundation.

Reklama

Související témata:

Doporučované