Hlavní obsah

Mořské hvězdice zasáhla nejhorší epidemie v historii, hromadně umírají

Hvězdice mohou mít až 24 ramen.Video: Šimon Felenda, Shutterstock.com

 

Reklama

Mořské hvězdice podél severoamerického pobřeží Pacifiku hromadně umírají. Na vině je podle vědců nejspíše oteplování oceánů.

Článek

Mořské hvězdice podél západního pobřeží Severní Ameriky zasáhla nejhorší epidemie u volně žijících mořských živočichů. Jeden z druhů téměř vyhubila. Mořská choroba je podle vědců z Cornell University v Kalifornii příčinou toho, že takzvaná slunečnicová hvězdice je na pokraji vyhynutí. Informaci přinesl britský Independent.

Takzvaná Pycnopodia helianthoides je přitom velmi důležitá, protože snižuje počet mořských ježovek. Počet ježovek je důležité redukovat, aby se nepřemnožily a nezničily příliš mnoho mořských řas.

Odborníci tvrdí, že hlavním viníkem by mohlo být oteplování oceánu. Svůj výzkum provedli ve vzdálenosti 3 000 kilometrů, od Kalifornie do Britské Kolumbie. Data výzkumníků ukazují téměř 100% úhyn hvězdice v některých oblastech. Také se obávají, že pokles může být nenávratný.

Materiály, které výzkumníci uveřejnili, tvrdí, že: „Vzrůstající oteplování oceánů napomáhá rozmachu nemocí mezi volně žijícími druhy hvězdic.” Data vědci sbírali mezi lety 2004 až 2017.

Reklama

Doporučované