Hlavní obsah

Moskva odmítá obvinění z Varšavy, že stojí v pozadí migrační krize

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci za ostnatým drátem na běloruské hranici, přes kterou se do Polska snaží dostat tisíce lidí.

Reklama

Polský premiér Mateusz Morawiecki považuje přítomnost tisíců migrantů na polsko-běloruské hranici za „představení s pevnou režií.“ Za patrona těchto událostí označil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Jako nepřijatelné a nezodpovědné ve středu Kreml odmítl prohlášení polského premiéra, který Rusko obvinil z odpovědnosti za migrační krizi na bělorusko-polské hranici.

Kreml podle tiskových agentur rovněž varoval před hrozící humanitární krizí. „Nadchází humanitární katastrofa, ale Evropa se zříká ideálů humanismu, které hlásala,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Životy a zdraví tisíců běženců jsou podle něj v ohrožení.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý odpoledne na mimořádné schůzi polských poslanců řekl, že na východní hranici Polska se „odehrává představení s pevnou režií“, jehož cílem je vyvolat chaos v Evropské unii. „Poslední útok ze strany (běloruského vůdce Alexandra) Lukašenka, který je vykonavatelem, ale má svého patrona, kterým je (ruský prezident Vladimir) Putin, ukazuje, jaké existuje odhodlání pro realizaci scénáře obnovy ruského impéria,“ prohlásil polský premiér.

„Považujeme za naprosto nezodpovědná a nepřijatelná prohlášení polského premiéra, podle kterých je Rusko odpovědné za situaci,“ řekl Peskov podle agentury AFP. „Rusko nikdy neskrývalo, že je i v nejtěžších chvílích připraveno poskytnout Bělorusku nezbytnou pomoc. V první řadě ekonomickou, ale i veškerou další,“ dodal o spojenectví Moskvy a Minsku podle agentury Interfax.

Polské úřady ještě neinformovaly ruské velvyslanectví ve Varšavě o zadržení ruského občana, kterého podezírají z napomáhání nelegální migraci přes hranici s Běloruskem, uvedl Interfax s tím, že v souladu s konzulární úmluvou na to mají Poláci tři dny. O zadržení tří podezřelých z napomáhání nelegální migraci - občanů Ruska, Litvy a Švédska - informovali polští pohraničníci podle Interfaxu dnes ráno.

Polsko, Litva a Lotyšsko již týdny čelí přílivu migrantů, převážně z Blízkého východu, kteří se z Běloruska snaží nelegálně překročit jejich hranice. Situace se vyostřila tento týden, kdy k polské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů.

Polská ostraha pokusy o překročení hranice odvrátila i za pomoci slzného plynu, několik desítek migrantů zadržela podle úřadů v noci na dnešek ještě v pohraničním pásmu. Tyto informace je těžké ověřit, protože v pohraničí platí výjimečný stav, a tak do pásma mají novináři, ochránci lidských práv a humanitární organizace zakázaný přístup.

Varšava dlouhodobě viní Minsk z toho, že migranty převážně z Blízkého východu k hranicím dováží a mstí se tak za sankce, které Evropská unie uvalila na autoritářský režim Alexandra Lukašenka kvůli porušování lidských práv. Lukašenko, který i díky podpoře z Moskvy odolal tlaku loňských masových demonstrací, obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované