Hlavní obsah

Motorkáři si připomněli českého knížete Svatováclavskou jízdou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Šestého ročníku Svatováclavské jízdy motocyklů Prahou se vzhledem k počasí a opatřením proti šíření koronaviru zúčastnila jenom pětina obvyklých účastníků. Na startu jízdy na Strahově se objevily přibližně dvě desítky strojů.

Článek

Kolona vyzdobená státními vlajkami na počest knížete Václava odtud vyrazila do Staré Boleslavi, kde se konala Národní svatováclavská pouť.

„Obvykle nás bývá stovka, ale účast ovlivnilo deštivé počasí a pandemie. Proto se letos nezúčastníme programu svatováclavské pouti. Ale tradici jízd jsme nechtěli přerušit,“ řekl ČTK prezident pořádající společnosti Czech Patriot Riders - motoklub Jan Müller.

Motorkáři vyrazili na jízdu za asistence policie. V souvislosti s kolonou byla na silnicích na území městských částí Praha 1, 6, 7, 9 a 19 přijata dopravní opatření. Území Prahy opustili ve Vinoři.

Stará Boleslav, kde byl kníže Václav 28. září roku 935 zavražděn, je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal tehdejší papež Benedikt XVI.

Akce se kvůli pandemii letos koná bez doprovodného programu, pouť je bez stánků, lunaparku či ohňostroje. Hlavní bohoslužbu na Mariánském náměstí, kterou sloužil kardinál Dominik Duka, sledovali pozvaní účastníci v uzavřeném sektoru pro maximálně 500 lidí.

Již v neděli se v Praze konal tradiční průvod s palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Palladium sv. Václav nosil podle legendy celý život na prsou až do svého skonu. Dnes je trvale umístěn ve Staré Boleslavi a pouze výjimečně se vystavuje, v procesí je nesena jeho kopie.

Svátek sv. Václava si připomněli příznivci motorismu i jinde. Například v Mladé Boleslavi se konal 18. ročník Svatováclavské jízdy historických vozidel. Vzhledem k mimořádným opatřením měl také redukovanou podobu bez doprovodného kulturního programu.

Reklama

Související témata:

Doporučované