Hlavní obsah

Mueller má čelit obviněním ze sexuálního obtěžování

Zvláštní vyšetřovatel ovlivňování amerických voleb Ruskem byl obviněn ze sexuálního obtěžování.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Zvláštní vyšetřovatel Robert Muller se obává, že bude křivě nařčen ze sexuálního obtěžování. Podle serveru The Atlantic vedou stopy k lobbistovi Jacku Burkmanovi, který je příznivcem prezidenta Donalda Trumpa. Lobbista na Twitteru ohlásil, že ve čtvrtek představí první z obětí Muellerových chlípností.

Článek

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který rozplétá kauzu údajné ruské role v amerických prezidentských volbách, se obává, že jeho odpůrci se ho pokusí nespravedlivě obvinit ze sexuálního obtěžování. Muellerův tým se již obrátil na Federální úřad pro vyšetřování (FBI) s žádostí o prověření případu. Stopy podle portálu The Atlantic vedou k lobbistovi Jacku Burkmanovi, který se označuje za příznivce prezidenta Donalda Trumpa. Burkman mezitím na Twitteru ohlásil, že ve čtvrtek představí první z obětí Muellerových chlípností.

„Když jsme se minulý týden dozvěděli o tvrzeních, že ženám byly nabídnuty peníze, aby křivě obvinily zvláštního vyšetřovatele, okamžitě jsme záležitost ohlásili FBI, aby ji prošetřila,“ sdělil stanici Fox News Muellerův mluvčí Peter Carr. Podrobnosti neuvedl a FBI se k případu odmítla vyjádřit.

Kauza se do médií dostala tento týden v úterý, kdy o ní informoval The Atlantic. Ten uvedl, že jistá žena novinářům sdělila, že jí Burkman nabídl 20 000 dolarů (460 000 korun) a také uhrazení dluhu, který vázne na její kreditní kartě, pokud Muellera obviní ze sexuálních výpadů.

Burkman v rozhovoru s Fox News prohlásil, že ženu, o které The Atlantic napsal, nezná a že nikdy nikomu za podobné obvinění nezaplatil. „Je to hloupé. Tohle je Muellerův obvyklý styl, kdy se snaží odvést pozornost od vlastních problémů,“ řekl.

Burkman, kterého média označují za aktivistu Republikánské strany, nicméně oznámil, že zastupuje jistou ženu, která se s Muellerem v New Yorku v srpnu 2010 dostala do blíže neupřesněné intimní situace. Podrobnosti incidentu a identitu ženy chce oznámit ve čtvrtek v hotelu v Rosslynu na předměstí Washingtonu.

Mueller kvůli vyšetřování ruské kauzy, ve které se soustředí na možnou spolupráci Trumpova někdejšího volebního štábu s Ruskem, čelí rostoucímu tlaku republikánů, aby pátrání uzavřel. Prezident Trump odmítá, že by s Moskvou kvůli volbám jakkoli intrikoval, a Muellerovu práci dlouhodobě kritizuje a označuje ji za hon na čarodějnice. Očekává se, že krátce po kongresových volbách vypsaných na 6. listopadu Mueller předloží svá hlavní zjištění.

Reklama

Doporučované