Hlavní obsah

Můj soused terorista. „Milý děda“ žil pro okamurovce a měl plán zapalovat muslimky

Za kulisy případu muže, který je obžalován z terorismu. Co dokáže kombinace poruchy osobnosti, čtení dezinformačních webů a naslouchání populistům.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Příběh nejznámějšího českého důchodce. Jak vidí penzistu, který nechal havarovat vlaky, lidé v jeho bydlišti?

Článek

Ve čtvrti Malá Bělá, na okraji Bakova nad Jizerou, stojí kousek od železniční zastávky domek momentálně asi nejznámějšího českého důchodce. Jeho majitel, 71letý Jaromír Balda, je už téměř rok ve vazební věznici kvůli obžalobě z terorismu.

Podle místních lidí příběh penzisty ukazuje, kam až může vést čtení nejrůznějších dezinformačních webů líčících katastrofy a zároveň nekritické naslouchání populistům.

„Koukám na to z hlediska starých lidí, kteří jsou zblblí kdovíjakými médii a jejich zprávami. Jsou pak vyděšení a vystrašení. Neumí rozlišit, co je propaganda a co pravda,“ říká žena za barem v nedaleké restauraci Na Veselce.

Baldovi sousedé dodnes nemohou pochopit, jak „ten milý děda odvedle“ mohl vůbec něco takového naplánovat a provést. Tedy záměrně pokácet stromy na železniční koleje, aby do nich vrazily vlaky. S cílem vyvolat dojem, že je to dílo nenáviděných (ovšem také nepřítomných) islámských teroristů.

Až dnes si lidé vybavují příhody, jimž se ještě v létě 2017 spíše usmívali. Popisují Jaromíra Baldu jako zapáleného stoupence Tomia Okamury, jehož byl ochoten hájit a podporovat na každém kroku.

„Já ho zaregistroval právě tehdy před parlamentními volbami, když tady jezdil po městě svým autem, polepeným plakáty SPD. A všude vylepoval jejich loga, dokonce i na závory. Říkal jsem si – to je tedy hodně zapálený fanoušek. Ale nikdy by mě nenapadlo, že to povede až k tomuhle konci,“ říká ve své kanceláři bakovský starosta Radim Šimáně.

Sousedé v ulici dnes vzpomínají, jak měl Jaromír Balda od června do října 2017 na svém plotě před domem pověšenou reklamní plachtu SPD.

„On se často bavil o politice. Protože se hodně bál migrace, pořád mluvil o nebezpečných uprchlících. Ale tohle jsme nečekali. Vždyť byl bezproblémový, když jsme potřebovali pomoc, vždy ochotný. Někdy nám třeba ze své zahrádky přinesl okurku nebo třešně,“ vypráví žena za plotem domku přes silnici.

Zatímco lidé o důchodci mluví vesměs v dobrém, soudní znalci ve středu u soudu prohlásili, že Jaromír Balda trpí poruchou osobnosti, a pokud se nebude léčit, bude se jeho stav zhoršovat a bude pro společnost nebezpečný. Státní zástupce mu navrhl uložit trest čtyři roky vězení, přičemž soud vynese definitivní rozsudek příští týden.

Jaromír Balda, bývalý elektrikář, je také velkým fanouškem Miloše Zemana.

Loni o prezidentských volbách o něm na Facebooku napsal, že „je to velice inteligentní, nezkorumpovatelný vlastenec hájící zájmy prostých lidí, a ne bandy úchylných, úplatných a vlastizrádných darmožroutů“.

Ovšem nejpevnějším bylo Baldovo spojení s Okamurovou SPD.

Ta si dokonce jeho pomoc v předvolební kampani v roce 2017 ocenila na 12,5 tisíce korun. Jméno Jaromíra Baldy se třikrát objevuje v povinně zveřejňované výroční zprávě o hospodaření SPD, kde bakovský důchodce figuruje v seznamu osob, které Okamurově straně poskytly bezúplatné plnění.

Balda podle tohoto seznamu vylepil plakáty za 3 300 korun, pověsil plachtu za 4 800 korun a polepil si auto materiály SPD za 4 350. Kromě toho zfanatizovaný penzista tehdy na Mladoboleslavsku roznášel výhružné letáky, které měly vypadat, jako by je psal islámský terorista.

O tom nejspíš věděli okamurovci. U soudu totiž tento týden zazněl telefonát Jaromíra Baldy s okresní koordinátorkou SPD, kde důchodce říká, že je „ochotný jít po migrantech jako po krysách“. V hovoru také navrhoval, že bude zapalovat oblečení muslimských žen s tím, že je to strašně jednoduché – stačí prý dvě deci benzinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované