Hlavní obsah

Multižánrový festival připomene 90 let od povýšení Třince na město

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Třinci na Frýdecko-Místecku se chystá multižánrový festival Třinec v 90 dnech. Třinec si letos připomíná 90. výročí povýšení na město.

Článek

Zatím se oslavy kvůli protiepidemickým opatřením spojeným s pandemií koronaviru konaly spíše ve virtuálním prostoru. Od 1. června se ve městě jako součást festivalu uskuteční koncerty, divadelní představení či výstavy. Součástí programu je i letní kino nebo sportovní výzvy, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Šárka Szlaurová.

„Rozvolnění nám konečně umožní odstartovat oslavy narozenin našeho města mimo virtuální prostředí a slavit společně tváří v tvář. Doteď jsme si výročí povýšení připomínali spíše on-line prostřednictvím archivních fotek a vzpomínkových kvízů a už se nemůžeme dočkat, až se spolu potkáme i na venkovních akcích. V nadcházejících třech měsících nás čeká překvapení, které tady ještě nebylo. Pečlivě jsme se na letošní léto připravovali a věřím, že široká nabídka kulturních a sportovních aktivit lidi potěší a každý si z ní vybere to svoje,“ uvedla primátorka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Do organizace festivalu se kromě města zapojila i řada kulturních, sportovních a vzdělávacích organizací. Většina akcí se bude odehrávat především na letní scéně pod širým nebem, která kvůli festivalu vznikla na městském stadionu STaRS, ale i na dalších místech v Třinci. „Vedle kulturních zážitků bude důležitou součástí nadcházejících tří měsíců v Třinci i pohyb a sportovní výzvy, do kterých se budou moci zapojit všechny generace. Největší z nich nese název Rozhýbej Třinec i ty. Společným cílem Třinečáků, kteří se do výzvy zapojí, bude v průběhu dvou měsíců našlapat celkově 90.000 kilometrů, přičemž kroky všech zaregistrovaných se budou sčítat,“ doplnila Szlaurová.

Program festivalu Třinec v 90 dnech najdou zájemci na webové stránce www.90.trinecko.cz, kde budou průběžně doplňovány informace o aktuálním programu a všech akcích festivalu. Konání jednotlivých akcí se bude odvíjet od aktuálních protiepidemických opatření.

Původně malá obec Třinec byla díky svému rostoucímu významu povýšena k 1. lednu 1931 dekretem vlády Československé republiky na město. V roce 2018 se pak Třinec stal také statutárním městem, kterých je nyní v regionu šest. Ve městě žije zhruba 35.000 obyvatel. Už nyní je v Muzeu Třineckých železáren a Města Třinec k vidění výstava nazvaná Příběh jednoho města 90 let od povýšení Třince z obce na město. Expozice zachycuje reálný život v Třinci od 30. let až po 80. léta 20. století.

Reklama

Doporučované