Hlavní obsah

Mun Če-in navštíví Trumpa kvůli denuklearizaci. KLDR hrozí zastavením rozhovorů

Jihokorejský prezident navštíví USA.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Jihokorejský prezident Mun Če-in navštíví Spojené státy. S americkým prezidentem Donaldem Trumpem bude jednat o dalších krocích, které by měly vést k denuklearizaci KLDR.

Článek

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in pojede do Spojených států, píše agentura AP. Na dvoudenní návštěvě budou podle jeho kanceláře s Donaldem Trumpem jednat o nových diplomatických cestách, které povedou ke kompletní denuklearizaci KLDR a k uzavření míru na Korejském polostrově.

„Prezident Mun Če-in a první dáma Kim Čung-suk na pozvání amerického prezidenta Donalda Trumpa a první dámy Melanie Trumpové navštíví Spojené státy od 10. do 11. dubna,“ oznámil na tiskové konferenci poradce jihokorejského prezidenta Jun Do-Han. „Státníci se budou bavit o nových cestách, které povedou ke zlepšení vzájemné spolupráce a k uzavření míru na Korejském poloostrově skrze jeho denuklearizaci,” dodal.

Trump a Mun Če-in se setkají poprvé od nezdařeného summmitu mezi Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, ten ztroskotal na ekonomických sankcích, které na KLDR uvalily světové vlády kvůli nezastavení výroby jaderných zbraní.

Dříve tento měsíc severokorejská náměstkyně ministra zahraničí Spojeným státům pohrozila zastavením jednání o denuklearizaci kvůli tomu, že Spojené státy na rozdíl od KLDR nepodnikají žádné vstřícné kroky. Sám Kim Čong-un se podle ní brzy rozhodne, zda bude v jednáních s USA pokračovat.

Podle některých expertů se však Severní Korea bude snažit udržet jednání se Spojenými státy kvůli tristní ekonomické situaci, ve které se nyní KLDR nachází. Spojené státy nicméně stále trvají na tom, že jsou svolné k tomu sankce odvolat, ale až poté, co Severní Korea učiní výrazné kroky k denuklearizaci.

Reklama

Doporučované