Hlavní obsah

Musí před veřejností mlčet. Soud řekl, co má dělat policista, když se bojí, že jeho kauzy skončí u ledu

Rozsudek v kauze bývalého detektiva ÚOOZ.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam.cz získal písemný rozsudek v případě na podmínku odsouzeného bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka.

Článek

Informace z vyšetřování musí zůstat utajeny. Policista o nich nesmí mluvit, i když se obává, že některé kauzy budou takzvaně zameteny pod koberec.

Tak soudkyně Jitka Drábková v písemném rozsudku, který nyní Seznam získal, vysvětluje, proč odsoudila k podmínce bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka.

Ten skončil u soudu kvůli tomu, že svým veřejným prohlášením spojil policejního prezidenta Tomáše Tuhého s brutálním únikem z trestních spisů.

„Lze z lidského hlediska chápat jakousi frustraci obžalovaného, který měl informace o nezákonných postupech osob, jež měly právo hájit a prosazovat. Měl s těmito informacemi naložit dle zákona, nikoli sám zákon porušovat,“ uvedla soudkyně Jitka Drábková.

Podle soudkyně bývalý detektiv svým vyjádřením ohrozil dvě prověřované kauzy. A navíc před veřejností znevěrohodnil policejního prezidenta.

Komárek se bránil tím, že jeho jednání v době předloňské policejní reorganizace bylo ve veřejném zájmu. Spojením dvou elitních jednotek bylo podle něj ohroženo vyšetřování některých kauz.

Jenže podle soudu není možné ani v tomto případě povýšit veřejný zájem nad zákon a povinnosti policisty. „Postup, kterým policista vyzradí informace, jež mohou samotné naplnění účelu trestního řízení ohrozit či přímo zmařit, nemůže být zákonem aprobován,“ uvedla soudkyně.

Bývalý policista podal odvolání

Komárek Seznamu řekl, že rozsudek nebude zatím komentovat. Jeho advokát Petr Kočí však uvedl, že s ním nesouhlasí.

„Rozsudek soudu prvního stupně považujeme za nesprávný, soudkyně Jitka Drábková se v něm s většinou argumentů obhajoby nijak nevypořádala,“ prohlásil Kočí.

Dodal, že také kvůli tomu podali v pondělí odvolání. Případem se tak bude nyní zabývat Krajský soud v Praze.

Komárek již před soudem i při výslechu na policii mluvil o tom, jak prý politici zasahují do vyšetřování. A také jmenoval několik příkladů, kdy unikly informace z policejních spisů.

V kauze Čapí hnízdo, v níž čelí stíhání premiér Andrej Babiš, pak přímo spojil policejního vyšetřovatele s advokátem lobbisty Ivo Rittiga. Kvůli tomu si ho také poslanci zvali na jednání mandátového a imunitního výboru.

Jenže ministr vnitra Lubomír Metnar Komárka nezbavil mlčenlivosti. Proto bývalý detektiv nakonec před poslanci nepromluvil.

Podle soudkyně se Komárek mohl s podezřeními na úniky ze spisů obrátit třeba na vrchní státní zastupitelství. Jenže to policista neudělal.

Reklama

Doporučované