Hlavní obsah

Musíme dodržet 4 zásady, jinak Evropu potopí vlna nových mutací, varují vědci

Foto: David Neff

Ilustrační fotografie z přehlcené slánské nemocnice.

Reklama

Evropští vědci včetně českého imunologa Zdeňka Hela volají po aplikaci celoevropského plánu obrany proti novým variantám SARS-CoV-2. Evropa podle nich musí přidat ve čtyřech oblastech opatření, jinak ji brzy čeká další tvrdá vlna.

Článek

Akční plán celoevropské obrany proti novým variantám SARS-CoV-2 původně vyšel už před měsícem v medicínském časopise The Lancet. Nyní plán vědci z iniciativy Contain covid-19 přeložili do devíti evropských jazyků včetně češtiny a vyzývají další odborníky k podpisu a vlády k jeho přijetí.

Co je třeba udělat, aby se Evropa vyhnula další zničující vlně?

1. Dosáhnout a udržet nízký počet případů, spolu s jasnou strategií prevence.

2. Monitorovat šíření virových variant.

3. Zastavit virus na hranicích a chránit ohrožené.

4. Zvýšit účinnost a rychlost očkování.

Vědci ve výzvě varují, že celou Evropu může po rozšíření nových variant koronaviru včetně B.1.1.7 a B1.351, tedy tzv. britské a jihoafrické, zaplavit zničující vlna nových případů. To se podle nich může stát dřív, než Evropa stihne proočkovat svou populaci. Své odhady, jak to může v budoucnu vypadat, před měsícem vědci ilustrovali na příkladu Finska, pro který spočítali vývoj při „lepším a horším scénáři“.

Foto: Seznam Zprávy

Takto vědci ze skupiny Contain covid-19 před měsícem odhadovali možné scénáře vývoje ve Finsku.

Nyní o měsíc později se ukazuje, že vývoj v zemi je ještě o něco horší než „horší scénář“. Podle toho měly denní přírůstky nově nakažených dosáhnout šesti stovek až v březnu. Ve skutečnosti už ale ve Finsku přes 600 nakažených přibylo dvakrát po sobě minulý týden a k hranici 600 se přibližuje i křivka sedmidenního průměru.

Foto: Seznam Zprávy

Sedmidenní průměr nových případů od začátku roku 2021.

Čtyři pilíře opatření

Nárůstu nových případů způsobených novými infekčnějšími variantami vědci navrhují zamezit čtyřmi základními pilíři opatření, na které by měly dbát všechny země. Pokud se jich vlády nebudou držet, může podle odborníků nárůst nových případů způsobit kolaps zdravotnických systémů ještě před tím, než se podaří naočkovat dostatečné množství lidí. S přibývajícím časem podle vědců také roste riziko, že se objeví nějaké další nové varianty viru, na které budou vakcíny fungovat méně. Čtyři pilíře s konkrétními opatřeními si můžete přečíst v přesném znění.

Foto: Seznam Zprávy

Pandemická opatření jsou podle vědců jako švýcarský sýr.

1. Dosáhnout a udržet nízký počet případů, spolu s jasnou strategií prevence

- Definovat jasné cíle a oživit motivaci: přesně definovat cíle, které je třeba splnit, aby byla opatření zrušena, a vysvětlit racionální důvody těchto cílů; přesvědčivě sdělovat veřejnosti, že boj s pandemií vyžaduje kolektivní úsilí, které je v zájmu každého občana; zajistit odpovídající sociální a ekonomickou podporu těm, kteří ji potřebují.

- Jednat včas: implementovat opatření k omezení šíření viru, než se počty případů rapidně zvýší.

- Snížit počet fyzických kontaktů: stýkat se s co možná nejmenším počtem lidí; zavést a vylepšit používání home-office a vzdělávání online; udržovat malé a neměnné bubliny sociálních kontaktů; izolované skupiny doma a v práci musí mít přednost před střídáním kontaktů.

- Zabránit nákaze individuálními opatřeními, jako jsou fyzické rozestupy, hygiena, obličejové masky, větrání a používání filtrů; vyhýbat se uzavřeným a přeplněným prostorům a zůstat doma při prvních projevech příznaků; poskytovat masky FFP2 všem těm, kteří to potřebují, a všem těm, kteří nemohou pracovat z domova.

2. Monitorovat šíření virových variant

- Testovat, trasovat, izolovat, podporovat: prosazovat povinnou izolaci lidí s potvrzenou infekcí; zajistit preventivní karanténu případů s pravděpodobnou nákazou; podporovat postižené občany a rodiny.

- Monitorovat a preventivně testovat: nabízet bezplatné testy ve školách a na pracovištích, aby byla včas odhalena ohniska nákazy a ochráněni lidé; zvýšit kapacitu testování k plnému uspokojení poptávky; využívat sledování odpadních vod k detekci lokálních ohnisek.

- Provádět detailní monitorování varianty B.1.1.7 a dalších virových variant metodami genetického sekvenování a PCR.

3. Zastavit virus na hranicích a chránit ohrožené

- Omezit cestování uvnitř i přes hranice států; vyžadovat testy a karanténu pro přeshraniční cestující; testy by měly být vyžadovány 24 hodin před cestou a 7–10 dní po cestě; umístit do karantény kohokoli přijíždějícího ze zemí, kde je vysoká frekvence lokálního přenosu covidu-19 nebo zjištěno šíření nebezpečných virových variant.

- Zlepšit ochranu a podporu starších občanů a ohrožených skupin; podporovat evropskou výměnu zkušeností s úspěšnými strategiemi a opatřeními proti šíření infekce.

4. Zvýšit účinnost a rychlost očkování

- Urychlit očkování: zlepšit dodávky, převoz a přidělování vakcín prostřednictvím vzájemné výměny zkušeností a mezinárodní spolupráce; koordinovat úsilí o zvýšení výroby vakcín.

- Monitorovat infekce mezi očkovanými lidmi, aby byly co nejdříve zachyceny potenciální reinfekce novými variantami nebo nedostatky v provádění očkování.

- Nalézat odpovědi na naléhavé otázky prostřednictvím mezinárodní spolupráce; identifikovat způsoby zlepšení režimu očkování s cílem optimalizovat logistiku a zvýšit ochotu k očkování na základě údajů ze spolupracujících zemí.

Reklama

Doporučované