Hlavní obsah

Muž, který si sešil ústa i oči, sestavil sochu z erotických pomůcek

Výtvarník Luboš Plný představil sochu z erotických pomůcek i kartografii vlastního těla.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Jako jediný Čech vystavoval Luboš Plný na letošním Benátském bienále. Pražská galerie DOX mu teď připravila samostatnou výstavu.

Článek

Příběh Luboše Plného začíná neúspěchem při příjimacích zkouškách na Akademii výtvarných umění. Rozhodl se, že se do světa umění infiltruje jinak, a sedm let seděl modelem během hodin malby. Z jeho povolání postupně vznikl koncept, který zakončil tím, že získal od Akademie výtvarného umění oficiální titul Akademický model. Dnes je jeho vlastní tvorba zastoupená v řadě mezinárodních sbírek, včetně pařížského Centre Pompidou. A mezi sto dvacet vystavujících si ho také vybrala kurátorka letošního Benátského bienále.

Šestapadesátiletý výtvarník bývá spojovaný s pojmy art brut nebo outsider art, které označují umění vytvářené samouky. Jeho malby a koláže představují podrobné deníkové záznamy stavu mysli autora během zásadních životních událostí. Zároveň ale také nafotil snímky, na nichž si sešil ústa, nebo vytvořil pro pražskou galerii DOX objekt sestavený z vlastnoručně vyrobených erotických pomůcek. Právě fascinace tělem a tělesností je Plného typickým rysem.

Pro DOX teď připravil svoji samostatnou výstavu, kterou nás osobně provedl. Víc ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované