Hlavní obsah

Muž postavil falešnou hranici mezi Ruskem a Finskem. Za převod bral peníze

Ilustrační foto.

Reklama

Ruský soud nařídil vyhostit čtyři migranty a poslal do vazby jejich převaděče, jenž je za tisíce eur dovedl jen k falešné hranici s Finskem, kterou sám zřídil. O případu informovala agentura AFP.

Článek

Čtyřiadvacetiletý převaděč podle pohraničníků stanovil falešnou hranici poměrně nedaleko od té skutečné. Od čtyř uprchlíků požadoval v přepočtu více než čtvrt milionu korun za to, že je dovede do Evropské unie. Migranti alespoň věřili, že skutečně míří na území EU.

„Samozvaný průvodce se ale rozhodl snadno si vydělat peníze, aniž uprchlíkům pomohl. Po několika hodinách pochodu v lese je dovedl k falešné hranici, vybral od nich peníze a pak je opustil,” vylíčili pohraničníci, kteří čtveřici migrantů pocházející z jihovýchodní Asie v lese zadrželi. Soud je odsoudil k pokutě a vyhoštění, zadrženému převaděči hrozí trest za podvod.

Migranti zejména ze Střední Asie, Afriky či Afghánistánu se pravidelně pokoušejí překročit 1340 kilometrů dlouhou a řídce osídlenou hranici mezi Ruskem a Finskem. V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize, několik tisíc běženců zvolilo „arktickou trasu”, aby se pokusili ze severozápadu Ruska dostat do Norska.

Podezřelý pravděpodobně postavil falešné hraniční stanoviště asi patnáct kilometrů od ruské hranice s Finskem v lese na západ od Vyborgu a označil je za státní hranici mezi Ruskem a Finskem.

Muž je obviněn z vybírání poplatků od migrantů za to, že je provedl skrz falešné státní hranice. Nejdříve je vezl autem a poté šli pěšky kolem jezera, zatímco nesl nafukovací člun „jen pro případ“, informovala agentura Interfax.

Interfax neuvedla identitu muže, nicméně napsala, že je občanem jednoho ze Společenství nezávislých států, mezi něž patří Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán, Turkmenistán, Ukrajina a Uzbekistán.

Agentura rovněž neuvedla, jaké jsou národnosti čtyři jihoasijští migranti a proč chtěli vstoupit do EU.

Reklama

Doporučované