Hlavní obsah

Muzea a galerie Pardubického kraje zdigitalizovaly část sbírek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Evidenční systém a publikační portál sbírkových předmětů muzeí a galerií zřizovaných Pardubickým krajem zhruba po pěti letech existence obsahuje přes 100 tisíc záznamů a 92 tisíc digitálních objektů.

Článek

Laická i odborná veřejnost si sbírkové předměty může prohlédnout na portálu Klíč ke sbírkám. Muzea je také budou využívat při sestavování virtuálních výstav, ke kterým v době koronavirové epidemie většina přistoupila.

„Badatelé se mohou z pohodlí domova podívat na internet, prohlédnout si předmět a vyhodnotit si, zda jej chtějí vidět fyzicky, nebo ho ke své badatelské činnosti používat vzdáleně,“ uvedl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Do systému jsou zapojeny kromě Východočeského muzea také regionální muzea ve Vysokém Mýtě, Chrudimi a Litomyšli a Východočeská galerie v Pardubicích. V projektu byla také zavedena pro celý kraj jednotná metodika evidence sbírek, vytvořeny jednotné odborné slovníky a centrální manažerský systém pro kontrolu a získání statistických a dalších výstupů. V budoucnu by měl být krajský systém propojen s obdobným národním a evropským portálem.

Reklama

Doporučované