Hlavní obsah

Muzea na Vysočině čeká otevření, někde i s novými exponáty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oslovená muzea a galerie na Vysočině využijí možnosti otevřít už ve čtvrtek 3. prosince. Většina z nich prodlouží výstavy, které byly zatím k vidění jen on-line krátkou dobu před říjnovým povinným uzavřením institucí nebo vůbec.

Článek

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově představí u příležitosti znovuotevření nové exponáty - kuriózně malé, ale do detailu propracované. Vánoční výstavy náročné na přípravu některé organizace zrušily, a to vzhledem k nejistotě, která kvůli protiepidemickým opatřením panuje. ČTK to řekli zástupci muzeí a galerií.

O výstavu betlémů zapůjčených ze sbírek Muzea Vysočiny Třebíč přijdou návštěvníci Horácké galerie v Novém Městě na Moravě. Zamluvená přitom byla tři roky dopředu. „Po dohodě s muzeem jsme to asi před 14 dny zrušili,“ řekla ČTK kurátorka galerie Alice Hradilová. Třebíčské betlémy lidé v Novém Městě na Moravě uvidí zřejmě za dva roky. Letos je čeká prodloužená výstava výtvarnic Petry Cisárové a Alenky Zástěrové, které se při své malbě nechaly inspirovat vzhledem horáckých krajek.

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě nabídne od čtvrtka výstavu Procházet temným lesem věnovanou třem generacím výtvarníků z rodiny Škrabánků. Podle ředitelky Hany Novákové už je výstava delší dobu připravená a čeká na otevření. „Čekali jsme, že otevřeme prvního, tak to jen teď přelepíme na 3. prosince,“ řekla Nováková. Do galerie bude moci najednou vstoupit jen 17 lidí. Návštěvnost galerie podle ředitelky citelně zasáhla absence školních výprav. „Jen za říjen to dělá 270 dětí, co byly objednané, ale muselo se to zrušit,“ řekla Nováková. Jarní výpadek příjmů ze zrušených dílen určených školám vyčíslila ředitelka na 16.000 korun. „Pro nás to je docela velký propad peněz, jsou za ně tiskoviny na tři výstavy,“ řekla Nováková.

Také Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov vnímá absenci školáků ve svých expozicích jako citelnou ztrátu. „Na začátku roku to přitom vypadalo v tomto směru na nejlepší sezónu v historii muzea, která se datuje od roku 1994,“ řekl Miroslav Marek, šéf Agentury Dobrý den, která muzeum zřizuje. Příjmy agentura pozbyla i z registrování nových českých rekordů. „Ze tří pilířů naší činnosti tedy zbyl pouze prodej České knihy rekordů, jejíž vydávání jsme brali do letošního března spíše jako prestiž než jako výdělečnou záležitost,“ řekl Marek.

Muzeum nabídne nově ozdoby, které vyrábí šestasedmdesátiletý Josef Liška z obce Ovčáry u Kolína. Do lískového oříšku, který se otevírá na ručně vyráběných pantech, dokázal umístit zvoničku i s funkčním zvonkem. Oříšek o rozměrech 28 krát 21,5 milimetru je navíc možné zavřít na petlici. Liška, který se u otce vyučil puškařem, vyrobil podobných ozdob několik set kusů. Malou ukázku uvidí od čtvrtka návštěvníci pelhřimovského muzea.

Na otevření se chystá i Muzeum Vysočiny Třebíč. Chybět nebude ani tradiční vánoční výstava betlémů, kterou muzeum navzdory původním plánům připravuje jen z vlastních sbírek. Přístupná bude zřejmě od začátku příštího týdne.

Reklama

Doporučované