Hlavní obsah

Muzea v Libereckém kraji přišla až o polovinu návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzea v Libereckém kraji kvůli uzavření v rámci protikoronavirových opatření přišla loni až o polovinu návštěvníků a řadu jejich výstav takřka nikdo neviděl. Muzejníci se věnovali více bádání a péči o sbírky.

Článek

„Je to těžké, trochu depresivní, pracovat v uzavřeném prostoru, který má smysl spíše pro komunikaci s lidmi. Paradoxně to ale mělo výhodu pro vnitřní chod muzea, protože jsme byli schopní se intenzivně věnovat správě sbírek,“ uvedl ředitel muzea v Semilech Miroslav Šnaiberk. Semilské muzeum na rozdíl od jiných v 90. letech 20. století nepožádalo stát, aby na něj převedl sbírky. „Polovina sbírek, co máme, patří státu. To chci narovnat. Chceme vše inventarizovat a požádat stát, aby to převedl,“ dodal.

Loni muzeum v Semilech navštívilo 4779 lidí, o rok dříve jich bylo přes 9000. Uzavření kvůli koronaviru u takto malých muzeí s denní návštěvností několika desítek lidí považuje Šnaiberk za zbytečné. „V samoobsluze se potká mnohem víc lidí než v galerii, navíc Semily nejsou případ, kde by stály fronty uměnímilovných lidí. Nás kdyby nechali otevřené a zakázali jen vernisáže, případně skupinové návštěvy, tak se nic nestane,“ řekl. Řadu výstav mohli návštěvníci vidět jen týden, třeba k 60 letům muzea nebo zimně laděnou výstavu reprodukcí děl Josefa Lady. „Prodloužili jsme ji do konce března, ale zatím ji prodlužujeme pro nikoho,“ dodal.

Podobný osud zřejmě čeká i zimní výstavy muzea v Turnově, které v Libereckém kraji patří k nejnavštěvovanějším. „Výstavy naplánované na konec roku byly otevřené přesně jeden týden. Prodloužili jsme je do začátku března, ale dál už nemůžeme, navazují na ně další výstavní projekty,“ uvedl ředitel muzea v Turnově Jan Prostředník. Podle něj se ale alespoň domluvili s Kittelovým muzeem v Pěnčíně – Krásné u Jablonce, že od nich převezme výstavu věnovanou tradici poutí a poutního umění. „Lidé ji tak určitě budou moci vidět,“ řekl ředitel.

Muzeum v Turnově mělo loni 35 tisíc návštěvníků, o rok dříve jich bylo 62 tisíc. „Letní měsíce byly sice výrazně lepší než v roce 2019, tam byl nárůst o 2000 až 3000 lidí, ale stejně jsme neměli šanci propad dohnat,“ uvedl Prostředník. Na vstupném loni muzeum vybralo bezmála 985 tisíc korun, o 43 procent méně než v roce 2019. „Částečně nám to kompenzoval kraj jako náš zřizovatel,“ dodal Prostředník. Muzeum dostalo od kraje navíc skoro o 782 tisíc korun.

Peníze navíc jako kompenzaci dostalo od svého zřizovatele i jablonecké muzeum, jež patří pod Ministerstvo kultury. V roce 2019 mělo přes 40 tisíc návštěvníků, loni zhruba 30 tisíc. „Výborné bylo léto, kdy jsme mohli mít otevřeno, ale to nestačilo. Vypadly školy, zájezdy, zůstali jen individuální návštěvníci,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Podle ní výstavní plán „překopali“ už loni na podzim a dobu trvání pro všechny výstavy z té doby nastavili až do letošního září. Jedním z mála kladů uzavření je podle ní, že se mohli více věnovat badání na projektech, kterými se zabývají. „Takže máme připravenou novou knihu o Kristiánovu (zaniklá sklářská osada) a Nové Louce a máme připravenou novou knihu o lisovaném skle,“ dodala.

Oblastní galerie Liberec v době uzavření investovala do modernizace zastaralé výpočetní techniky a přípravy na vytvoření restaurátorské dílny. „Tady dosud nebyla,“ uvedl ředitel galerie Pavel Hlubuček. Galerie bývala zvyklá v minulých letech, že do ní přišlo přes 40 000 lidí ročně. „U platících návštěvníků jsme byli loni zhruba o třetinu níž a neplatících zhruba na polovině,“ řekl. U velkých výstav ze závěru loňského roku, z nichž jedna byla přístupná dosud jediný den, se podle něj podařilo vyjednat prodloužení do dubna. „Tak doufejme, že se to v březnu, dubnu trochu uvolní a lidé budou moci přijít,“ dodal. Výstavy, jež chtěla galerie zahájit letos na začátku roku, přesune na příští rok.

Reklama

Doporučované