Hlavní obsah

Mykologové nasbírali pro přerovskou výstavu na 300 druhů hub

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vzácné druhy jako hřib žlutý, voskovka ovčí, hřib Moserův nebo hřib horský zdobí ode dneška tradiční mykologickou výstavu hub v Přerově.

Článek

Mykologové se kvůli expozici rozjeli do Jeseníků či do Hostýnských vrchů, nashromáždili přitom na 300 druhů hub; další lidé i nadále přinášejí. Sezona je podle odborníků zatím dobrá, houbařům doporučují vyrazit do lesa hlavně tento víkend. Přerovská výstava se letos koná po třiadvacáté. Dosud organizátoři žádný ročník ani přes rozmary počasí nezrušili. Dvoudenní výstavu navštíví každoročně na 2000 lidí.

„Rozjeli jsme se do všech koutů v okolí Přerova, byly to Beskydy, Javorníky, Libavá, Jeseníky i Hostýnské vrchy. Sbírali jsme také na Tovačovsku a v okolí Přerova. Prolezli jsme různé porosty, kdejaký remízek a stráň. Jsou místa, kde je hub poměrně hodně a místa, kde neroste nic. Jsem rád, že tu výstavu máme na tento termín. Příští víkend bude podle mě polovina hub zaschlých, vítr to vyfouká a velmi kolísají také teploty mezi ránem a dnem, mají být i přízemní mrazíky,“ řekl přerovský mykolog Jiří Polčák.

Podle něj musejí mít houbaři v těchto dnech radost, odborníci nacházeli v lesích především jedlé houby. Na výstavě jsou tak k vidění houby, jako je hřib smrkový, suchohřiby, kováři či křemenáče. „V lesích je hlavně spousta bedel. Ještě čekáme na podzimní druhy, jako jsou václavky a čirůvky, ty se ještě neukázaly,“ doplnil mykolog. Odborníci lidem doporučují, aby kvůli houbám vyrazili především do vyšších poloh, hlavně do jehličnatých porostů.

Houby v lesích hledaly pro výstavu zhruba dvě desítky přerovských mykologů. Od každého druhu brali maximálně tři plodnice. Na výstavě je tak k vidění pestrá přehlídka všech možných jedlých, nejedlých i jedovatých druhů. „Varovat bych chtěl houbaře, roste velké množství jedovatých hub. Jsou to hlavně muchomůrky zelené a muchomůrky tygrované, je třeba dávat pozor. Už dávno nejsme národem houbařů, jak se říkalo. Znalosti jsou rok od roku horší. Navíc nyní v době covidu se lidé v lesích neumějí chovat, v lesích je spousta odpadků a rozkopaných hub,“ dodal Polčák. Výstava v přerovském klubu Teplo je otevřena také v sobotu, k dispozici bude houbařům i mykologická poradna.

Reklama

Doporučované