Hlavní obsah

Mynář poslal kontrolu na vyšetřovatele svého případu. Nic se nezjistilo

Foto: Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář se brání proti svému obvinění.

Reklama

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci udělalo na podnět Vratislava Mynáře dohledovou prověrku v jeho kauze. Nezjistilo se, že by vyšetřovatelé pochybili.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář neuspěl s jedním ze svých podnětů, s nimiž se obrátil na státní zástupce v souvislosti s vyšetřováním případu, kde je od února obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Mynář si stěžoval na „řadu procesních pochybení a nestandardních postupů“, jichž se podle něho vyšetřovatelé dopustili.

Prezidentův kancléř je v podezření ze spáchání trestných činů kvůli deset let staré dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Na jeho stavbu získala Mynářova firma Clever Management podporu téměř šesti milionů korun z ROP Střední Morava.

Olomoucké vrchní státní zastupitelství na kancléřův podnět udělalo dohledovou prověrku. Ta však nezjistila, že by vyšetřovatelé nějak pochybili.

„V dané věci byl už dohled z naší strany vykonán. V postupu dozorového státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně – pobočka ve Zlíně nebylo shledáno žádných nedostatků,“ uvedl pro Seznam Zprávy náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár.

Vratislav Mynář si prostřednictvím svého advokáta Lukáše Trojana třeba stěžoval na to, že jeho případ neměli dozorovat státní zástupci z Brna, ale z Olomouce. Zdůvodňoval to tím, že policie určila jako místo údajného spáchání trestného činu tam, kde sídlí dotační úřad. A to je právě v Olomouci.

Nelíbilo se mu také, že usnesení k zahájení trestního stíhání nebylo dostatečně odůvodněno.

Kancléř také tvrdí, že je jeho případ už promlčený. Policie mu totiž klade za vinu, že dal pokyny k finalizaci žádosti o dotaci a poté také k jejímu podání, k čemuž došlo 26. listopadu 2009. Pro Mynáře je to datum, od něhož začala desetiletá promlčecí lhůta běžet.

Žalobci s tímto výkladem nesouhlasí. „Podle našeho názoru se promlčecí lhůta počítá od doby, kdy byla proplacena dotace,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková pak uvedla, že první část dotace byla firmě Clever Management proplacena 30. září 2011. Další pak 8. března 2012.

V takovém případě by promlčecí lhůta, jak uvádí vyšetřovatelé, neskončila loni v listopadu, ale až letos v září.

Poté, co Vrchní státní zastupitelství v Olomouci uzavřelo dohledovou prověrku, bude vyšetřování kauzy pokračovat. Mimo jiné se musí rozhodnout o Mynářově stížnosti, kterou proti obvinění podal.

„O stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání bude nyní rozhodovat dozorový státní zástupce,“ dodal žalobce Komár.

K závěrům dohledové prověrky se kancléř Mynář zatím nevyjádřil a jeho advokát Lukáš Trojan jen uvedl, že je vázán mlčenlivostí.

Reklama

Doporučované