Hlavní obsah

Kancléř Mynář si stěžuje. Hraje na to, že jeho kauza je promlčena

Foto: Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář se brání proti svému obvinění.

Reklama

Vratislav Mynář čelí měsíc obvinění kvůli dotačnímu podvodu v souvislosti s přestavbou penzionu, na který jeho firma získala téměř šest milionů korun z Evropské unie.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář se začal bránit proti svému trestnímu stíhání.

Policie ho na začátku února obvinila kvůli podezření, že se dopustil dotačního podvodu a poškodil finanční zájmy Evropské unie při deset let staré přestavbě penzionu v Osvětimanech.

Na jeho stavbu získala Mynářova firma Clever Management dotaci téměř šest milionů korun z ROP Střední Morava.

Co policie klade Mynářovi za vinu, lze vyčíst ze stížnosti, kterou kancléř proti obvinění na konci minulého týdne podal a kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

Dokument má jednadvacet stran. Vratislav Mynář v něm popisuje, jaké konkrétní důkazy proti němu policie má. A k nim přikládá svůj názor.

Klíčová jsou v této souvislosti zejména tato zjištění.

Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Vratislav Mynář v žádosti o dotaci neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od ministerstva školství.

To v roce 2008 schválilo Spolku Chřibák částku třináct milionů korun na výstavbu ubytovny pro sportovce. Podle obvinění byl Vratislav Mynář, který byl hospodářem tohoto spolku, o této dotaci detailně informován.

Spolek projekt nedokončil, pokračovala v něm firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Tato smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

„Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ napsala policie.

Vratislav Mynář s tímto tvrzením dlouhodobě nesouhlasí. Své argumenty znovu zopakoval ve zmíněné stížnosti. V ní píše, že jeho firma Clever Management v tomto případě žádné jiné dotace nečerpala a projekty nerealizovala. A doplnil, že dotační úřad o předešlé stavbě informovali.

„Žádost o dotaci nebyla chybně vyplněna, neboť nad rámec instrukcí zpracovatel žádosti vyplnil do vytýkané kolonky žádosti o dotaci informaci o předchozím projektu občanského sdružení Chřibák,“ popsal Mynář ve své stížnosti.

Nesouhlasí ani s tím, že by firma Clever Management a Spolek Chřibák nemohly smlouvu o nájmu podepsat. „Dovození trestní odpovědnosti policejním orgánem vychází z právně vadného výkladu soukromoprávních norem, respektive byl přijat nesprávný závěr,“ uvedl kancléř dále ve stížnosti.

Mynářovi policie klade za vinu, že dal pokyny k finalizaci žádosti o dotaci a poté také k jejímu podání, k čemuž došlo 26. listopadu 2009. Pro Mynáře je to důležité datum, protože podle něho od tohoto dne začala také běžet desetiletá promlčecí lhůta.

A ta, jak uvádí Mynář dále ve stížnosti, skončila loni v listopadu. Tedy celý případ je tak podle hradního kancléře promlčený.

Jenže s tím žalobci nesouhlasí. „Podle našeho názoru se promlčecí lhůta počítá od doby, kdy došlo k proplacení dotace,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková pak uvedla, že první část dotace byla firmě Clever Management proplacena 30. září 2011. Další pak 8. března 2012.

V takovém případě by promlčecí lhůta, jak uvádí vyšetřovatelé, neskončila loni v listopadu, ale až letos v září. Pro připomenutí: Vratislav Mynář byl obviněn na začátku února.

Na žádosti o téměř šestimilionovou dotaci je podpis Vratislava Mynáře, ale kancléř uvádí, že ji nevyplňoval a nerozhodoval, v jaké podobě bude nakonec podána.

Zpracovala ji firma Europrofin, v níž Vratislav Mynář mezi roky 2007 až 2013 působil jako jednatel. Konkrétně pak žádost o dotaci připravil tehdejší zaměstnanec Europrofinu Jan Podzimek. Ten loni v červnu na policii podle textu stížnosti vypověděl, že žádost vyplnil sám.

Policistům také řekl, že nikdo – a tedy ani Mynář – mu žádné pokyny v této souvislosti nedával. A na dotaz, proč v žádosti neuvedl, že na stejný objekt dříve získal Spolek Chřibák dotaci, prohlásil, že to byly dvě oddělené věci.

Vedle trestního řízení probíhala v tomto případě dříve také kontrola dotačního úřadu. Ten vyzval firmu Clever Management, aby celou dotaci dobrovolně vrátila. Jenže ta to neudělala. A Vratislav Mynář loni v létě v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že dobrovolně peníze vracet nebude.

„Já s tím nesouhlasím. Budu do poslední kapky krve bojovat, protože jsem si na sto procent jistý, že pravda je na naší straně,“ uvedl Mynář.

Poté, co firma ve stanovené lhůtě peníze nevrátila, zahájil dotační úřad s Clever Managementem takzvané daňové řízení.

Kancléř také nyní uvedl, že obvinění jeho firmy Clever Management kvůli dotaci bylo před několika dny zastaveno. „Důvodem zrušení je skutečnost, že zákon o trestní odpovědnosti právnických osob nebyl účinný v době, kdy k údajnému trestnému činu mělo dojít,“ uvedl Mynářův obhájce Lukáš Trojan.

Reklama

Doporučované