Hlavní obsah

Policie obvinila kancléře Mynáře kvůli dotacím

Foto: Seznam Zprávy

Kancléř Mynář byl policií obviněn z poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Reklama

aktualizováno •

Prezident ctí presumpci neviny, uvedl mluvčí Ovčáček. Tudíž kancléř ve funkci zůstane i přes policejní obvinění.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář byl obviněn kvůli deset let staré přestavbě penzionu v Osvětimanech. Jde o projekt, na který jeho firma Clever Management získala dotaci necelých šest milionů z Evropské unie.

Policie se případem začala zabývat v dubnu před necelými dvěma roky. A ve čtvrtek došlo k posunu. Server Neovlivní.cz nejprve uvedl, že policie se chystá kancléře obvinit. Vpodvečer Pražský hrad na svém webu potvrdil, že byl Mynář obviněn z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie.

„Nenechám se zastrašit a ke své obraně využiji všech možností, které mi český právní systém poskytuje,“ uvedl Mynář v prohlášení na webu Hradu.

„Pan prezident ctí presumpci neviny jako základní kámen právního státu, a proto pan kancléř nadále zůstane ve své funkci,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Jak již dříve popsaly Seznam Zprávy, konkrétně kontroloři konstatovali, že právě Vratislav Mynář jako tehdejší jednatel této společnosti neuvedl dotačnímu úřadu důležité informace.

Kontroloři napsali, že kdyby je znali, Clever Management by podle nich vůbec neprošel hodnocením a peníze z Evropské unie by jeho projekt nezískal.

Zdůvodňovali to konkrétně tím, že už dříve na stejnou stavbu poskytlo veřejnou podporu Ministerstvo školství. V roce 2008 totiž schválilo Spolku Chřibák částku třináct milionů korun na výstavbu ubytovny pro sportovce.

Za tuto částku došlo k demolici bývalého zemědělského objektu v Osvětimanech a na jeho místě se postavila hrubá stavba ubytovny, navíc se udělaly podlahy, izolace, kanalizace, střecha, okna nebo dveře.

V projektu poté pokračovala firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. A se zmíněnou téměř šestimilionovou podporou z fondů EU se pak projekt změnil a původně projektovaná ubytovna byla přestavěna v penzion. Dokončila se restaurace, prostor pro ubytování, vybudovala se sauna, wellness a fitness.

Oba projekty podle kontrolorů dotačního úřadu spojoval jeden člověk: současný kancléř Vratislav Mynář.

Jak dříve uvedla vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková, Vratislav Mynář byl při předložení projektové žádosti i v době dopracování projektu jednatelem společnosti Clever Management.

Byl však také hospodářem Spolku Chřibák. Podle Koplíkové zároveň v roce 2008 zastupoval sdružení Chřibák jako žadatele v územním a stavebním řízení v souvislosti s přidělením dotace z Ministerstva školství.

„Vratislav Mynář jako člen nejvyšších orgánů sdružení i jako jednatel měl všechny informace o realizaci projektu financovaného z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, přičemž tyto informace v rámci navazujícího projektu z ROP Střední Morava neuvedl,“ uvedla Koplíková v dokumentu, v němž na třiceti stranách vypořádala námitky podané společností Clever Management.

Informace o vazbě penzionu na projekt Spolku Chřibák dotovaný z peněz ministerstva nebyly v projektové žádosti uvedeny. Což je podle Koplíkové v rozporu s čestným prohlášením, které Mynář v listopadu 2009 podepsal.

Mynář loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že dotační úřad všechny informace měl k dispozici.

„Ve formuláři jsme vyplnili pravdu: žadatelem je nový subjekt Clever Management. My jsme také uvedli, že na hrubé stavbě se původně podílelo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Takže jsme nic neporušili a netajili,“ prohlásil Mynář.

Po kontrole dotační úřad vyzval firmu Clever Management, aby celou dotaci dobrovolně vrátila. Jenže ta to neudělala. A Vratislav Mynář vloni v létě v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl své důvody. A řekl, že dobrovolně peníze vracet nebude.

„Já s tím nesouhlasím. Budu do poslední kapky krve bojovat, protože jsem si na sto procent jistý, že pravda je na naší straně,“ uvedl Mynář.

Poté, co firma ve stanovené lhůtě peníze nevrátila, zahájil dotační úřad s Clever Managementem takzvané daňové řízení. Jak uvedla před několika dny Koplíková, toto daňové řízení dosud nebylo ukončeno.

Reklama

Doporučované