Hlavní obsah

Mynářova firma nevrátila dotaci, podporu za covid-19 však dostane

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vratislav Mynář v hospodě, která je součástí penzionu v Osvětimanech.

Reklama

Penzion v Osvětimanech dosáhl na příspěvek od Úřadu práce. Ten je vyplácen firmám za každého zaměstnance během současné pandemie.

Článek

Firma Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře získala v době koronavirové epidemie státní podporu.

Společnost provozuje v Osvětimanech na Uherskohradišťsku penzion. A právě na zaměstance, kteří tu pracují, získá společnost podporu od zlínské pobočky úřadu práce v programu Antivirus.

Dokládá to smlouva z 16. dubna, která je zveřejněna v registru. Za firmu Clever Management ji podepsal její jednatel Miroslav Červenka.

V dokumentu se uvádí, že společnost dostane příspěvěk na jednoho zaměstnance až do výše 39 tisíc nebo do 29 tisíc korun za období od 12. března do 30. dubna. O jakou celkovou částku půjde, se v něm neuvádí.

Peníze od státu přitom společnost Clever Management dostane, i když před několika dny odmítla navzdory výzvě státu dobrovolně vrátit dotaci ve výši téměř šesti milionů korun. Ta byla podle závěru dotačního úřadu ROP Střední Morava vyplacena neoprávněně.

Případ tak nyní bude vedle policie řešit také finanční úřad.

„Firma, která odmítla vrátit neoprávněnou dotaci, má tak fakticky dluh vůči státu a neměla by získávat státní podporu,“ domnívá se analytik Transparency International Milan Eibl.

Jak již Seznam Zprávy dříve popsaly, firma si penzion pronajímá od spolku Chřibák. V něm je Vratislav Mynář podle svých slov hospodářem.

Clever Management spolku platí nájem 30 tisíc korun ročně. Smlouvu mají podepsanou na dobu 15 let. Penzion navíc stojí na pozemku patřícím Mynářovi. A tomu podle smlouvy platí jeho firma dalších tisíc korun za rok.

Pro posouzení, zda je částka za nájemné vysoká či nízká, je třeba vědět, že se počítalo s tím, že penzion disponující nyní podle webových stránek více než 40 lůžky, restaurací a wellness službami, bude ročně pracovat se zhruba osmimilionovým obratem. Z něho pak každý rok po odečtení nákladů nájemci zůstanou před zdaněním více než čtyři miliony korun.

Seznam Zprávy loni také popsaly, kolik lidí do penzionu v uplynulých letech přijelo. Konkrétní čísla dokládala, že se tu do začátku hlavní letní sezony v roce 2019 ubytovalo nejvíc hostů za poslední čtyři roky.

Vratislav Mynář přesto opakovaně uvedl, že peníze, které do penzionu investoval za dobu jeho života, nikdy nevrátí.

Reklama

Doporučované