Hlavní obsah

Myslivec radí, co dělat, když potkáte divočáka. Na jaře nebo se psem to může být nepříjemné

Myslivec radí: Strach z divočáků není namístě, opatrnost ano.

 

Reklama

Přemnožená divoká prasata se pohybují čím dál blíž městským aglomeracím. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Miloš Ježek z myslivecké jednoty popisuje, co dělat při náhodném setkání s touto černou zvěří.

Článek

Není to běžná situace, ale na druhou stranu vzhledem k přemnoženým divokým prasatům také nic výjimečného. Náhodné setkání s divočákem může být nepříjemným zážitkem, přiznává v rozhovoru pro Seznam Zprávy Miloš Ježek z Českomoravské myslivecké jednoty.

Jeho rady, co v takovém případě dělat, jsou jednoznačné: Zachovat klid, nepřibližovat se k prasatům a nechat jim prostor, aby mohla utéct. „Zvířata budou mít určitě větší strach než vy, bojí se lidí víc než lidé jich," ví ze svých zkušeností Ježek (jeho rady si pusťte ve videu nahoře v článku).

Hlavně na jaře, kdy samice jsou kvůli mladým omezené v pohybu, se mohou agresivně bránit. Větší agresivitu určitě budou projevovat, pokud člověka uvidí v doprovodu psa. „Pejskaři by měli v místech, kde se divočáci vyskytují, důsledně držet psa na vodítku," je přesvědčen myslivec.

Miloš Ježek byl jedním z hostů speciálního studia Seznam Zprávy k přemnoženým divočákům v okolí velkých měst. Podívejte se:

Přemnožení divočáci si troufnou už i na psy, ukazují videa. Myslivci vyrazí do akce.Video: Hanuš Hanslík, Jaroslav Gavenda

Reklama

Doporučované