Hlavní obsah

Mzdy porostou, ale jen někomu. V kterých oborech si lidé polepší?

Foto: Shutterstock/Koca88

Ilustrační foto.

Reklama

Z šetření Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky vyplývá, že firmy letos plánují zaměstnancům přidat. Konkrétně až tři procenta. Potvrzuje to i průzkum SZ Byznys mezi třicítkou podniků. V příštím roce budou chtít lidé víc.

Článek

Statistiky mluví jasně – do Česka dorazilo zdražování. Výrobcům rostou náklady, které musí promítnout do svých produktů. Už teď jsou ceny o tři procenta výš než před rokem a bude hůř.

Firmy tak začínají hrozbu inflace promítat do mezd svých zaměstnanců. „Podniky v letošním roce i přes současnou ekonomickou situaci odhadují meziroční nárůst mezd v průměru asi o tři procenta, jak ukazuje naše společné šetření s ČNB. Je ale nutné zdůraznit, že růst mezd je a bude individuální záležitostí závisející na možnostech konkrétních firem,“ potvrzuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

110 milionů ročně navíc

Vyšší částky než na začátku roku vidí na svých výplatnicích například zaměstnanci MP Krásno. „Na rostoucí inflaci jsme již reagovali růstem mezd o pět procent od druhého kvartálu roku 2021,“ potvrzuje Karel Pilčík z MP Krásno.

Od 1. července si o čtyři až pět procent přilepší i zaměstnanci maloobchodního řetězce Tesco a víc na svých výplatnicích uvidí třeba i lidé ze společnosti Kytary Furch, kde bude růst platů v následujících měsících činit pět až deset procent.

„Jak často říkám: Peníze budou, ale my ne. Tak proč nezvyšovat mzdy, když je nám stát příkladem a rozhazuje? Zvyšovat mzdy budeme. Určitě však nepůjdeme ve šlépějích státu, abychom navyšovali mzdy v procentech, a diskriminovali tak zaměstnance s nižšími příjmy, a to hlavně dělnické profese ve výrobě. Nárůst mezd bude pro všechny stejný, a to o konkrétní částku například o tři tisíce korun. Jen touto úpravou mezd v Jutě stoupnou roční náklady o 110 mil korun,“ dodává i majitel Juty Jiří Hlavatý.

Velká neznámá – náklady

Jenže růst mezd ještě v průběhu letošního roku rozhodně neproběhne všude. Například výrobce lyží Lusti, kterého silně zasáhla vlna pandemie zvyšování platů neplánuje a vyčkává s výhledem na příští rok.

„Mzdy jsme zvyšovali v posledních dvou letech tolik, že se k dalšímu přidávání nyní nechystáme. Teď spíše vyčkáváme, co udělá ekonomika a jak se to bude vyvíjet dál,“ dodává i Jiří Plšek, majitel pražírny Coffeespot. Nikdo totiž netuší, co bude dál.

„Osobně jsem zvědavý, jak se budou vyvíjet ceny a vůbec trh ve druhém pololetí tohoto roku,“ obává se Tomáš Hrůša, ředitel firmy AGRO-partner.

Materiál zdražuje, lidi chybí

Jisté ale je, že inflace půjde stále nahoru a že průmysl bude stále narážet na nedostatek pracovníků. Jen ke konci května evidovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí necelých 286 tisíc uchazečů o zaměstnání. Volných pracovních míst přitom ke stejnému datu bylo téměř 347 tisíc.

„Bude hodně záležet na tom, jak se uvolní pracovní trh po ukončení covidových opatření – podpor. Mzdy se zvyšovaly rychleji než inflace hned v několika minulých letech. Náklady práce tedy rychle rostou, což postupně vytváří tlak na zavádění automatizace,“ dodává Tomáš Kolář, šéf Linetu.

Vyjednávací tlak pro příští rok

Zatímco pro letošní rok je většina kolektivních vyjednávání už uzavřená, u vyjednávání mezd pro příští rok se tak podle šéfa odborů Josefa Středuly dá očekávat velký tlak. Ovšem tam, kde to situace dovolí.

„Rozhodně tak jako každý rok budou ta jednání individuální. Je jiné na úrovni státu, jiné na úrovni firem. Jiné bude vyjednávání v průmyslu, jiné ve službách,“ říká Středula s tím, že podle něj přibližně 90 procent ekonomiky nebylo covidem dramaticky postiženo.

„Rok 2022 má být úspěšný. Všichni mluví o dynamickém růstu ekonomiky a my nebudeme chtít, aby to dopadlo tak, že to zaplatí zaměstnanci. Čeká se inflace, čeká se růst základních komodit, jako je elektřina a podobně. Navíc zaměstnavatelé dostali úlevu,“ dodává Středula.

Příští rok vyšší růst mezd

Že bude růst mezd v příštím roce vyšší než letos, ví už i automobilka Hyundai, která má čísla pro rok 2022 už teď jasná. „K 1. lednu 2021 jsme zvýšili mzdy našich zaměstnanců o 2,5 % a došlo i k navýšení u některých bonusů a benefitů. Už je rozhodnuto i o navyšování mezd v roce 2022 – půjde o nárůst ve výši 3,9 %,“ potvrzuje mluvčí Hyundai Petr Michník.

Reklama

Související témata:

Doporučované