Hlavní obsah

Na 20 let do vězení za dvě znásilnění. Kontroverzní indický vůdce vinu stále popírá

Soud poslal indického duchovního na 20 let do vězení za dvě znásilněníVideo: AP

 

Reklama

Kontroverzní duchovní učitel Gurmít Rám Rahím Sinh byl v pondělí v Indii odsouzen ke dvaceti letům vězení za znásilnění dvou svých stoupenkyň.

Článek

V pátek indický soud shledal Sinha vinným v případu dvojího znásilnění z roku 2002. Následné nepokoje si vyžádaly 38 mrtvých a stovky zraněných. Na pondělní rozsudek, který Sinha poslal na dvacet let do vězení, se bezpečnostní složky pečlivě připravily.

V severoindickém státě Harijána, kde byl Sinh souzen, byl vyhlášen zákaz vycházení stejně jako v sousedním státě Paňdžáb. Rozmístěny byly tisíce příslušníků policie, polovojenských jednotek a armády.

Sinh, jemuž hrozil doživotní trest, vinu popírá. Padesátiletý guru si výši trestu nepřišel vyslechnout do soudní síně. Místo toho soudce, který ho shledal vinným, byl letecky dopraven do věznice ve městě Róhtak, kde je Sinh zadržován. Jako soudní síň posloužila vězeňská knihovna.

Do Róhtaku ve státě Harijána v den vynesení rozsudku nejezdily autobusy a každé auto mířící do města bylo podrobeno kontrole. Místní káznice byla přeměněna v pevnost.

Přísná bezpečnostní opatření panují také kolem města Sirsa ve státě Harijána, kde se nachází sídlo Sinhovy sekty. Komplex v Sirse po výzvě policie opustilo během víkendu na dvacet tisíc Sinhových příznivců, tisíce dalších tam ale zřejmě zůstávají.

V oblasti dnes zůstaly uzavřené školy a ve státě Harijána byly přerušeny služby mobilních operátorů, aby se demonstrantům zkomplikovala možnost koordinovat akce. Policisté podle agentury Reuters dostali povolení střílet, pokud by někdo zahájil protesty.

Páteční demonstrace kromě severoindických států Harijána a Paňdžáb zasáhly i hlavní město Dillí a stát Rádžasthán. Hořely auta i vládní budovy. Policie zatkla asi 2 500 výtržníků.

Guru Gurmít Rám Rahím Sinh stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 milionů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic. Vousatý Sinh vystupuje na rockových koncertech a píše scénáře k filmům, v nichž sám hraje. Guru patří mezi osoby, které jsou v Indii pod nejvyšší policejní ochranou, spolu s ním do kategorie spadá například prezident a další politici.

Reklama

Související témata:

Doporučované