Hlavní obsah

Na 28. října je v Praze oficiálně hlášeno deset akcí, Gazdíkovo „Staroměstské náměstí" ještě čeká na zpracování

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Podívejte se na přehled, kde a v kolik hodin se budou v Praze konat velká i menší shromáždění.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

S nejvyšším počtem účastníků zatím počítá veřejné shromáždění Domova s Blokem proti islamizaci, celkem s čtyřmi a půl tisíci lidí. Akce svolaná na Staroměstské náměstí místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem zatím mezi nahlášenými shromážděními na 28. října chybí.

Článek

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík organizuje alternativní akci k hradnímu ceremoniálu udělování státních vyznamenání. Setkání k oslavě státního svátku se zúčastní politici, kteří kvůli chování prezidentské kanceláře kolem vyznamenání Jiřího Bradyho odmítají přijít do Vladislavského sálu na Pražský hrad.

Účast na Staroměstském náměstí potvrdil například ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) či Petr Pithart. K neúčasti na předávání vyznamenání na Pražském hradě vyzval i katolický kněz Tomáš Halík.

Gazdíkova akce ale zatím není v seznamu nahlášených veřejných shromáždění na území hlavního města. Místopředseda Sněmovny ale Seznamu nahlášení potvrdil: „Akci jsme řádně nahlásili a nemám informaci, že by tam byl nějaký problém.”

Shromáždění hlásil přes datovou poštu, Magistrát hlavního města ji tak pravděpodobně ještě nezpracoval. Další vyjednávání probíhají s Prahou 1, a to o umístění pódia, na kterém se první městská část s Petrem Gazdíkem zatím neshodla.

Demonstrovat budou i bojovníci s islámem

Dvě věřejná setkání nahlásil Domov a Blok proti islamizaci. Akcí na Albertově a Náměstí míru by se mělo dohromady zúčastnit až čtyři tisíce lidí. Obě setkání budou probíhat po celý den od 9 do 18 hodin.

Velký počet účastníků, a to dva a půl tisíce, očekávají podle hlášení Magistrátu i pořadatelé Podpory státního svátku 28. října, které se bude konat od 7 do 18 hodin v Gogolově ulici na okraji Letenských sadů.

Nejvíce setkání se bude v pátek 28. září už tradičně konat na Václavském náměstí. V 10 hodin se vydá skupina dvou set lidí na pochod, kterým budou připomínat děti, které soudy nebo sociálky odebraly jejich rodičům. Trasa pochodu povede přes Můstek a Melantrichovu ulici a ve 13 hodin bude ukončen na Staroměstském náměstí.

Přímo pod sochou svatého Václava se ve 14 hodin sejde na dvě stě demonstrantů: po dobu dvou hodin se tu má konat Demonstrace za mír.

V 16 hodin chce na stejném místě - podle oficiálního oznámení - slavit dvacet lidí Den nezávislosti.

Na Hradčanském náměstí je hlášen protest proti Zemanovi

Pochodem se bude vzpomínat i na výročí zániku monarchie v českých zemích. Skupina 350 lidí se má v půl druhé vydat z prostřední části Václavského náměstí přes ulice Na příkopě a Celetná na Staroměstské náměstí a následně přes Karlův most na Malostranské náměstí, kde bude pochod v 16 hodin ukončen.

Od 9 hodin se bude na Hradčanském náměstí vzpomínat na vznik Československa. Součástí bude i protest proti politice Miloše Zemana. Akce, na níž je hlášeno pět set účastníků, by měla skončit v 19 hodin.

Na Hradčanské náměstí by mělo doputovat i shromáždění k příležitosti založení Československé republiky. Po devatenácté hodině by mělo na třicet účastníků vyjít z Pohořelce a pokračovat Loretánskou ulicí.

Den nezávislosti se bude slavit i na Jungmannově náměstí, a to od 10 do 20 hodin. Hlášeno je 100 účastníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované