Hlavní obsah

Video: Odpůrce naházel na Babiše vajíčka. Demonstranti útočníka bránili

Na premiéra v Průhonicích zaútočil demonstrant s vajíčky, policie ho zadržela.Video: Neboli, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na mítinku Andreje Babiše v Průhonicích došlo ke konfliktu s jeho odpůrci, který musela řešit policie. Jeden z nich dokonce zaútočil vejci přímo na premiéra. Ten se musel před demonstranty skrýt.

Článek

Skupinka odpůrců vládních opatření a očkování, mezi kterými byli příznivci tzv. Volného bloku, dorazila na premiérovo setkání odpoledne kolem 14. hodiny. Protestující nejprve jezdili auty s českými vlajkami kolem náměstí a troubili, aby narušili Babišův mítink. Poté se vydali do fronty mezi Babišovy příznivce čekající na autogram a začali je provokovat.

Jeden z účastníků měl igelitku s vejci. Ta následně na Andreje Babiše rozdávajícího podpisy do knihy Sdílejte, než to zakážou! vrhnul.

Útočníka, který se pokusil o útěk, na místě dopadla policie. Ostatní demonstranti ale začali policisty blokovat a bránili jejich odjezdu. Situaci na video zachytili reportéři Seznam Zpráv při natáčení pořadu Neboli o kampani Andreje Babiše. Asi za půl hodiny dorazili těžkooděnci a ochranka Babiše následně ukryla do nedaleké cukrárny.

Není to přitom poprvé, kdy po premiérovi někdo hodil vajíčka. Naposledy to bylo na předvolební akci hnutí ANO v roce 2018 na pražském Pankráci. Útočník ale tehdy nebyl úspěšný.

Podle informací policie byly v souvislosti s děním na sobotní Babišově autogramiádě zajištěny s podezřením na spáchání přestupku dvě osoby. Už v dopoledních hodinách přitom v Průhonicích, kde Andrej Babiš také bydlí, vyjádřili nespokojenost s kroky vlády dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii. Kříži pomalovali hlavní náměstí jako připomínku zemřelých na koronavirus.

Jedním z bodů sobotního premiérova mítinku bylo také rozdávání zmrzliny. Babišovi marketéři setkání s autogramiádou nazvali „Lízejte, než to zakážou“ - odkazovali k akci Pirátů a Starostů, kteří chtějí v rámci kampaně rozdávat nanuky.

Heslem se inspirovali také protestující, kteří čekali na premiéra před cukrárnou. Vyzývali ho slovy: „Andreji, vylez, než tě zakážou!“

Reklama

Doporučované