Hlavní obsah

Na bazén a saunu letos zapomeňte, podle tabulek se je nevyplatí otevřít

Rozhovor se šéfem Sdružení provozovatelů wellness a saunových center Vlastislavem Novotným o znovuotevření podle systému PES.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Protiepidemický systém PES skrývá spoustu paradoxů a nepřesností, upozorňují provozovatelé wellness center, bazénů a fitness. Po vládě požadují změnu, jinak se nevyplatí sauny a bazény tento rok vůbec otevírat.

Článek

Bazény a wellness centra, tedy včetně těch saunových, jsou v nové protiepidemické matici PES rozvolňovány podle pravidel pro shromažďování.

V kategorii 4 a 5 jsou tak úplně uzavřeny, ve stupni 3 může být venku 50 a uvnitř 10 návštěvníků. Druhý stupeň pak umožňuje 100 osob venku a 50 uvnitř a nejnižší, první stupeň 500 osob venku a 100 uvnitř. To vše ale bez ohledu na velikost provozovny, a tedy metry čtvereční na osobu.

O otevření se nedá vůbec mluvit

Podle Sdružení provozovatelů wellness a saunových center tak na stupni 3 a pro některé i na stupni 1 ani nemá smysl otevírat. Provoz by se nevyplatil.

„O nějakém otevření se vůbec nedá mluvit, nejblíž je asi kategorie 3, ale tak, jak to je teď navržené, znamená, že jakákoliv velikost bazénů a saun by měla mít kapacitu 10 lidí. V kategorii 3 tak otevření nemá vůbec cenu, navíc očekáváme, že v tomto stupni se budeme pohybovat několik týdnů nebo měsíců, protože epidemie bude ustupovat pomalu. Takže reálné je to v kategorii 2, kde je kapacita až 50 lidí, tam ale začíná obrovský paradox,“ říká šéf sdružení Vlastislav Novotný.

Vlastislav Novotný

Šéf Sdružení provozovatelů wellness center.

Majitel sítě wellness center Infinit.

Jen jeho síť stojí uzavření 15 milionů měsíčně.

Ten hlavní paradox podle něj spočívá v tom, že menší centra budou na hranici maximální kapacity, ale centra s větší kapacitou budou poloprázdná. Pokud tedy budou vůbec otevřená.

Problém pro všechny

„Centrum, které má 20 saun, bude mít na jednu saunu půl člověka. Přitom ve stejné kategorii mohou být otevřená kasina a bary, kde může být až 50 procent kapacity, tedy třeba 50 až 70 lidí na jednom prostoru. Takže nám to nařízení pro wellness centra přijde absolutně tragické, povede ke krachu a problémům těchto zařízení,“ upozorňuje na hlavní úskalí systému Vlastislav Novotný.

Současná pravidla jsou problematická nejen pro menší městské bazény, s kapacitou 200 lidí, ale také pro velké aquaparky, které by mohly standardně otevřít až po vymýcení epidemie covidu-19.

„Věříme, že PES je popletený a své pomatení včas opraví. Není přece možné, abychom při PES scénáři č. 3 otevřeli areál Aquapalace Praha o rozloze 9000 m2 pro 10 vyvolených. A i při scénáři č. 1, kdy už vlastně pandemie téměř neexistuje, stále vidíme nařízení maximálně 100 osob ve vnitřních prostorách. To je absurdní. Takto bychom otevřeli, až bude covid-19 zcela vymýcen,“ přidává svůj názor i Vladana Horáková, generální ředitelka Aqua Palace Praha.

V opatřeních je třeba zohlednit velikost

Podle provozovatelů mají tak šanci na otevření pouze privátní zóny, hlavně ale doufají ve změnu stávajících opatření. Jak by to mohlo v bazénech a saunách vypadat, navrhli v rámci jednání s Ministerstvem zdravotnictví.

Část navrhovaných změn ve wellness a bazénech

4. a 5 stupeň - zavřeno

3. stupeň - 1 osoba/15 m2, skupiny do 10 osob

2. stupeň - 1 osoba/10 m2 (venku max. 100 osob), skupinová aktivita do 50 osob

1. stupeň - 1 osoba/ 6 m2 (venku max. 500 osob), skupinová aktivita do 100 osob

zdroj: Sdružení provozovatelů wellness center

„Zatím máme interní příslib od hygienické stanice Ministerstva zdravotnictví, že by se jim líbil náš návrh, ale pořád se nic neděje a žádné oficiální informace nemáme, což je problém, pokud se mluví o otevření k 30. 11. nebo 5. 12. My bychom to potřebovali vědět s předstihem, abychom se na ta nařízení mohli připravit. Všechny ostatní obory už vědí, jak budou rozvolňovat, ale náš obor je ve vzduchoprázdnu,“ dodává Novotný.

O příslibu rozvolňovat podle jiných pravidel, informovala na sociálních sítích i Česká komora fitness a Národní sportovní agentura. Postup v rozvolňování navrhují stejný jako Sdružení provozovatelů wellness center.

V případě přijetí těchto změn by již od pondělí, pokud bude možný přechod do stupně 3, mohl být v bazénu, sauně, sportovišti nebo posilovně jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Ve skupině by mohlo být maximálně 10 osob a během cvičení by nebyly nutné roušky.

Bazén nebo saunu ze dne na den neotevřete

Vláda bude mimořádně jednat o dalším rozvolňování, tedy přesunu z aktuálního stupně 4 na 3, tuto neděli. Nová opatření by mohla být platná už od následujícího dne. Jenže bazény a sauny nelze zpřístupnit veřejnosti ze dne na den, jak potvrzuje i Vladana Horáková z Aqua Palace Praha.

„Systém PES počítá s uzavíráním provozů jak na otočení knoflíku, my ale jen 14 dní vodu z areálu vypouštíme, 14 dní napouštíme a vytápíme na požadovanou teplotu,“ vysvětluje generální ředitelka jednoho z největších aquaparků v Česku.

Majitelé bazénů a wellness center také upozorňují na to, že v tomto oboru jsou výrazné náklady, které nelze v době uzavření zcela snížit. Někteří majitelé proto hledají nové investory, aby získali finance pro další přežití.

„Wellness centrum a bazény jsou postavené, to nezboříte, není možné to zrušit. Provozovatelé tak musí řešit, jak to znovuotevřít. Takže spíš hledají nové investory, přicházejí o své podíly a hledají někoho, kdo je podrží. Nějakým způsobem ta centra zachránit musí. Takže je to spíš o existenčních problémech provozovatelů,“ popisuje v rozhovoru Vlastislav Novotný.

Stejně situaci vidí i Vladana Horáková z Aqua Palace Praha a přidává konkrétní čísla.

„V běžném provozu se naše denní náklady blíží 600 tisícům, z toho zhruba 200 tisíc tvoří osobní náklady. Energeticky náročné je temperování celého areálu s tropickými rostlinami, vodné, stočné, náklady na topení vody a její technologickou úpravu. To běží stále. Navíc některé profese musí být v areálu přítomny 24 hodin i při uzavírce,“ dodává Horáková.

Reklama

Doporučované