Hlavní obsah

Na Blanensku pomůže lidem v energetické krizi charita

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Oblastní charita Blansko nabízí pomoc lidem, kterým dodavatel plynu nebo elektřiny ukončil smlouvu nebo jim vyměřil vysoké zálohy. Nejohroženější skupinou jsou podle ní senioři.

Článek

Činnost nedávno ukončila Bohemia Energy, ale i další dodavatele energií. Po skupině firem kolem Bohemia Energy zůstalo 900 tisíc odběratelů, kteří si musí hledat nového dodavatele energií. Lidé se leckdy potýkají s nově nastavenými zálohami, které vysoce převyšují ty předchozí. Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík se v pondělí zákazníkům skupiny se za současnou situaci omluvil. Zkritizoval ale přístup bank k možnému financování, které podle něj mohlo skupinu Bohemia Energy zachránit.

„Lidé k nám můžou volat každý všední den od 7:30 do 15:00 na číslo 739 389 117 nebo k nám přijít osobně. Společně zjistíme, jaké jsou možnosti a budeme hledat, co dál,“ uvedla vedoucí charitní krizové služby Martina Modrová.

Nejohroženější skupinou jsou podle krizových pracovnic charity především senioři a také rodiny s jedním příjmem. „Velký problém například je, když senior zůstal bydlet sám ve velkém domě. Tam se ceny záloh můžou vyšplhat opravdu vysoko,“ uvedla Modrová. Podle krizové pomoci musí lidé co nejdříve uzavřít řádnou smlouvu na dodávky energií. Pokud nevědí, jak a kde nového dodavatele hledat, i s tím jim může charita pomoci.

Některým lidem pak zvýšenými náklady na energie vzniká nárok na sociální dávky, jako je příspěvek nebo doplatek na bydlení, popřípadě jednorázová mimořádná okamžitá pomoc. „I s těmito dalšími žádostmi o sociální dávky spojené bydlení můžeme lidem poradit,“ uvedla Modrová. Doplnila, že pokud dotyční nemohou především ze zdravotních důvodů na charitu přijít osobně, přijedou krizoví pracovníci po domluvě k nim.

Oblastní charita Blansko pomáhá seniorům, nemocným lidem, lidem se zdravotním a mentálním postižením, v sociální a hmotné tísni či lidem bez domova. Věnuje se také ohroženým dětem a mládeži, rodinám, matkám, které ztratily domov a dalším lidem, kteří její služby potřebují.

Reklama

Doporučované