Hlavní obsah

Michl (ČNB): Česká ekonomika by potřebovala ozdravnou recesi

Záznam vystoupení člena bankovní rady ČNB Aleše Michla na Investičním fóru.Video: Investiční fórum, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kam úspěšně letos investovat? Poslechněte si rady expertů, účastníků Investičního fóra 2020.

Článek

Svět byznysu a investic vstupuje do roku nejistoty.

Kdyby centrální banky nedržely tak nízké úrokové sazby, už je Evropa v recesi způsobené nadvýrobou, soudí člen bankovní rady ČNB Aleš Michl. „Dobře je to vidět na produkci automobilů,“ uvedl jeden z hlavních řečníků Investičního fóra 2020, které hledá odpovědi na otázku, jak letos investovat a jak se bude vyvíjet globální ekonomika.

„Zažíváme změnu povahy hospodářského cyklu. Prodlužuje se. Současná expanze je v Americe nejdelší v historii, první, která trvá déle než deset let. Zažili jsme první desetiletí v historii, kdy ani jednou nespadla americká ekonomika do recese,“ uvedl Michl.

Příčin takových změn v globální ekonomice vyjmenoval několik. Například globalizace, nárůst obyvatelstva, ekonomický růst v Číně (která v posledním desetiletí vytvořila nový exportní trh), zapojení internetu do světového obchodu (internet brzdí nárůsty cen).

„Změnila se povaha výroby, zmenšily se zásoby, hodně se vyrábí na zakázku,“ řekl Michl a pokračoval: narostl podíl služeb, narostly regulace, které sice svazují trh, ale jsou také hodně protiinflační. „Do toho všeho přišly zásahy centrálních bank – nízké úroky. Ekonomiky jsou teď poháněny obrovským množstvím peněz,“ přidal další příčinu Michl.

Jak český, tak německý i americký trh podle centrálního bankéře potřebují ozdravnou recesi. „Například už kvůli nedostatku pracovních sil,“ dodal Michl.

Další recese přijde zřejmě s obratem těchto podmínek, ale můžeme počítat s tím, že hospodářský cyklus se prodlužuje, uvedl Michl.

Záznam přenosu 2. části Investičního fóra 2020.Video: Investiční fórum, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované