Hlavní obsah

Na Dny NATO dorazilo 95 000 lidí. Evropskou premiéru měl vrtulník Yankee

Foto: NATO

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě.

Reklama

Na letišti v Mošnově u Ostravy začaly Dny NATO A Dny Vzdušných sil Armády ČR. Ukázky letecké i pozemní techniky vyrazilo shlédnout 95 tisíc lidí.

Článek

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR začaly v sobotu na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy. Desetitisíce lidí přijely sledovat akční ukázky na zemi i dynamické kousky letadel ve vzduchu. K nejatraktivnějším patřil slavnostní průlet mapující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let nebo průlet Leteckého útvaru Ministerstva vnitra Slovenské republiky.

V okolí letiště se od rána tvořily kolony, lidé v nich čekaly i více než dvě hodiny. Operátor speciální policejní linky Michal Tichý řekl, že se kolony tvořily na příjezdových silnicích ze všech stran. Byly dlouhé kolem čtyř, pěti kilometrů a hýbaly se velmi pomalu.

Program na letišti začal v 9:00. Mezi lidmi vyhrávala do pochodu dechová hudba Vzdušných sil Armády Spojených států amerických v Evropě. Na nebi lidé viděli dynamické ukázky, například letouny F-16 Fighting Falcon nebo Eurofighter Typhoon. Atraktivní podívanou nabídla chorvatská akrobatická skupina Křídla bouře. Na zemi pak mohli lidé sledovat společnou ukázku českých, amerických a německých pozemních sil nebo třeba zásah celníků proti nebezpečným pachatelům.

Po 11:00 nad letištěm proletěly historické i současné letouny československé či české armády. Historická i nejmodernější technika současně je na akci k vidění mimořádně, protože je letošní ročník věnovaný 100 letům od vzniku Československa. Pak se na obloze objevil průzkumný letoun Bronco, který shodil do okolí areálu 200 000 papírových vlčích máků na památku všech padlých vojáků od vzniku republiky až po dnešek. Na závěr vytvořil vrtulník na nebi trikoloru.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské i bezpečnostní jednotky z 20 zemí, poprvé je mezi nimi Chorvatsko. Lidé mohou opět vidět strategický bombardér B-52 Statofortress nebo tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Premiéru v Česku, ale i v Evropě má americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom zvaný Yankee od firmy Bell, který je jedním z uchazečů o zakázku pro českou armádu.

Podle firmy jde o dokonalý taktický užitkový vrtulník. „Stroje Yankee ztělesňují nejnovější generaci užitkových vrtulníků společnosti Bell, schopných pracovat i v těch nejextrémnějších podmínkách, od arktického chladu až po pouštní vedro, a zároveň provádět široké spektrum misí, od bojových úkolů až po pomoc při katastrofách," uvedl za firmu Bell Joel Best.

Na Dnech NATO je v programu přes 60 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Speciální partnerskou zemí akce jsou v tomto roce Spojené státy americké, které letos poprvé předvádějí i pozemní obrněnou techniku.

Reklama

Doporučované