Hlavní obsah

Cesta k moři se otevírá. Španělsko řeklo, jak se do země dostanou turisté

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Covid-19 letos ovlivní letní sezónu již podruhé. EU proto pracuje na podobě digitálního pasu, který by měl cestování po kontinentu usnadnit. Některé státy se na cestování připravují po vlastní ose a otevírají se turistům dříve.

Článek

S blížícími se letními měsíci je otázka, jak bude cestování po Evropě letošní rok vypadat, stále aktuálnější. Španělsko nově oznámilo, že plánuje otevřít své hranice turistům od června na základě digitálního certifikačního schématu. Na turistickém summitu v Mexiku to v úterý oznámil španělský tajemník pro cestovní ruch Fernando Valdés. Povinností cestujících bude prokázat se očkováním, negativním testem nebo dokladem o prodělání nemoci v poslední době.

Testování digitálního certifikačního projektu proběhne v květnu, aby „byla v červnu země připravená přijmout turisty“, uvedl. Země si tak slibuje zajistit bezpečný způsob cestování.

V neděli navíc šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla pro The New York Times, že cestovat do Evropy budou moci v létě i Američané s oběma dávkami vakcín. „Američané, pokud vím, používají vakcíny schválené lékovou agenturou EMA. To jim zprostředkuje volný pohyb a možnost cestování po Evropě,“ uvedla. Od kdy budou transatlantické cesty pro turisty otevřené, neupřesnila. EU přistoupila k tomuto rozhodnutí na základě rychlého procesu očkování ve Spojených státech a předpokládané kolektivní imunity 70 % Američanů v létě.

Právě Američané tvoří velký podíl návštěvníků zemí, jako je Řecko, Španělsko, Itálie, Portugalsko nebo Chorvatsko. Každoročně je navštíví miliony turistů. Podle jižanských zemí je také diskuse, zda zpřístupňovat na základě výše míry nakažených, stále více irelevantní, pokud by ji měli navštěvovat naočkovaní turisté. The New York Times proto odhaduje, že než Evropská unie představí konkrétní podobu jednotného digitálního zeleného certifikátu, některé státy zvolí vlastní cestu, jak zemi zpřístupnit zahraničním turistům.

Řecko zrušilo povinnou karanténu

To už se také stalo. Své hranice naočkovaným turistům otevřelo například Chorvatsko. Řecko od pondělí zrušilo povinnou karanténu po příjezdu pro naočkované pacienty, a zemi tak mohou navštívit turisté z Evropy, Velké Británie i Spojených států. Podle tamního ministra turistiky Harryho Theoharise se jedná o „malé krůčky“. Doufá, že by se země mohla otevřít turistům od poloviny května. Hlavní strategie země je především zajistit tzv. „covid-free“ ostrovy, kde jsou místní obyvatelé již naočkovaní, a tak pro ně přijíždějící turisté nepředstavují nebezpečí.

Podobnou strategii, tedy nalákat obyvatele především na pobyt na svých ostrovech, plánuje i Itálie. Tamní ministr turismu Massimo Garavaglia navíc uvedl, že by k otevření země mohlo dojít v polovině května. I Portugalsko by se podle zástupkyně tamního turistického sektoru mělo začít otevírat turistům v polovině května.

K obnově mezinárodního cestování se již dříve vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. Ten uvedl, že „doufá“ v obnovení možností cestování v polovině května. Tamní vláda navíc připravuje podklady pro jednání s EU o podobě letního cestování.

Pro státy jižní Evropy je turistický sektor klíčový. Tvoří 13 % HDP v Itálii, 20 % HDP v Řecku a například 12 % HDP ve Španělsku. Evropský parlament o zeleném digitálním pasu (tzv. koronavirovém pasu) jedná na plenárním zasedání právě dnes.

Reklama

Doporučované