Hlavní obsah

Na hrady a zámky přišlo o 200 tisíc lidí méně než loni. Nadějí je srpen

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov přišel o třicet procent návštěvníků.

Reklama

Na některých památkách klesl počet turistů oproti loňsku třeba i o polovinu. Kasteláni doufají, že v srpnu návštěvnost stoupne - protiepidemická opatření umožní provádět větší skupiny turistů.

Článek

Výrazný úbytek turistů v Českém Krumlově způsobila koronavirová pandemie už loňský červenec. Letos je situace na jedné z nejnavštěvovanějších památek v Česku ještě horší. Chybí zejména cizinci, kteří obvykle tvoří asi polovinu návštěvníků.

„Zámoří a širší střední Evropa se ještě neprobudila k intenzivnímu turistickému ruchu. Máme asi o třicet procent nižší návštěvnost než v loňském roce. Například za červenec v loňském roce bylo 64 tisíc návštěvníků a nyní je to za červenec 42 tisíc,“ řekl kastelán Pavel Slavko.

Pandemie negativně ovlivnila počty návštěvníků na většině hradů a zámků. Svědčí o tom červencová čísla Národního památkového ústavu. „Co se týče srovnání za první prázdninový měsíc, předloni to bylo asi 1 179 000 lidí, loni přibližně 1 289 000 lidí a letos 1 078 000 lidí. Oproti loňskému červenci máme tedy letos propad cca o 200 tisíc návštěvníků,“ uvedla mluvčí ústavu Jana Hartmanová.

Výrazný úbytek návštěvníků zaznamenali například na zámku Hořovice ve středních Čechách. „Čísla hovoří jasně, není to žádná hitparáda. Přišlo asi tři a půl tisíce lidí, takže máme propad zhruba třicet procent. Velkou roli v tom hrálo to, že tradiční červnová klientela, jako jsou školy nebo svazy důchodců, úplně odpadla. Bylo to všechno o jednotlivcích,“ popsal kastelán zámku Libor Knížek.

Podle čísel z prvních srpnových dnů však předpokládá zlepšení, uvolňují se například protiepidemická opatření. „Od prvního srpna můžeme mít devatenáct lidí s průvodcem, předtím jen devět,“ popsal Knížek. Dodal, že dřív raději turisté odešli, než aby čekali třeba dvě hodiny na prohlídku. Pomoci může i aktuálně chladnější počasí.

Na srpen spoléhají i na zámku v Lednici, kde stejně jako v Krumlově chybí zahraniční klienti. „Srpen začíná velice dobře. V tuto chvíli máme opravdu nabito, prohlídky jsou plné. Doufáme, že doženeme propad za červenec, kdy přišlo asi 88 tisíc lidí. Loni to bylo za stejnou dobu 120 tisíc,“ upřesnila lednická kastelánka Ivana Holásková. Podle ní se ale rozhodně nedostanou na předloňská prázdninová čísla.

Jsou ale i památky, které naopak hlásí větší zájem turistů - například na zámku v Hradci nad Moravicí. „Došlo asi sedmnáct tisíc lidí, za loňský červenec to bylo asi jedenáct tisíc,“ přiblížil kastelán zámku Radomír Přibyla.

Důvodem je podle něj třeba nabídka nových aktivit, mezi které patří taky výstava historických kol. „Je to i tím, že spoustu lidí nejezdí do zahraničí a zůstává v České republice,“ myslí si.

Pokud někde návštěvnost ve srovnání s loňskem vzrostla, pak podle mluvčí Národního památkového ústavu spíše u menších památek. Lidi lákají venkovní prohlídkové trasy nebo novinky v expozicích.

Reklama

Doporučované