Hlavní obsah

Video zachytilo tornádo, které se prohnalo vesnicí na Slovensku

Tornádo na východě Slovenska odneslo střechu čtyřem rodinným domům.Video: twitter/JiriKravarik, Kristína Lengerová, Duško Vravec, Meteo Východ

 

Reklama

aktualizováno •

Obcí Petkovce na východě Slovenska se včera prohnalo tornádo. Poškodilo obytné domy, některé jsou bez střechy. Na místě zasahují hasiči, informují slovenská média.

Článek

„Nahlášeno bylo poškození čtyř rodinných domů, kterým (tornádo) odneslo střechu. Polámané jsou stromy, elektrické vedení je stržené,“ uvedla podle serveru Teraz.sk operační důstojnice krajských hasičů v Prešově. Podle portálu imeteo.sk se měl přitom vzdušný trychtýř země dotknout pouze na několik desítek vteřin.

„Bylo vidět, jak se točí vítr a všechno zdvihá nahoru. Plechy ze střech odnesl možná až 100 metrů daleko. Prošlo to jen spodní částí obce. Trvalo to možná minutu, ale demolovalo to všechno, je tu spoušť,“ uvedl starosta obce Pavol Hybala. Popis škod, které tornádo způsobilo, je podle starosty zatím předběžný. Ke zranění obyvatel podle jeho informací nedošlo.

Silniční komunikace zůstala podle operační důstojnice krajských hasičů v Prešově po řádění tornáda neprůjezdná. Na místě následně zasahovali hasiči i elektrikáři, kteří řezali stromy a uvolňovali cestu. Okolo 20. hodiny už byla spodní část města průjezdná. Polámané zůstaly podle starosty telekomunikační i rozhlasové sloupy.

„Pomáhá nám, kdo může, přislíbily nám pomoc také obce Skrabské a Bystré. Doufám, že to společnými silami zvládneme. Nic takového jsem totiž nikdy nezažil,“ dodal starosta obce Petkovce.

Tornádo se podle webové stránky imeteo.sk země dotklo i v obci Skrabské. „Krátce po 17. hodině se východně od Prešova v oblasti Beskydského předhůří vytvořila bouřka, která začala postupovat směrem k severu,“ informuje web.

Reklama

Související témata:

Doporučované