Hlavní obsah

Na hranicích se střílelo, tvrdí Polsko. Bělorusko to odmítá

Foto: Profimedia.cz

Varšava si předvolala běloruského diplomata, na hranici se střílelo.

Reklama

Varšava je připravena předložit důkazy běloruské straně i jiným státům.

Článek

Polsko tvrdí, že na polsko-běloruských hranicích se ve čtvrtek večer střílelo. Varšava si kvůli tomu předvolala běloruského diplomata.

Mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská uvedla, že běloruská hlídka ve čtvrtek vypálila výstřely směrem k polským vojákům, kteří spolu s pohraničníky hranici střeží. Bělorusové podle mluvčí pravděpodobně stříleli slepými náboji, každopádně nikomu se nic nestalo. K podobným provokacím podle Michalské dochází stále častěji. Nevyloučila ale, že šlo o omyl a že Bělorusové nestříleli záměrně.

Polské ministerstvo zahraničí si kvůli čtvrtečnímu incidentu předvolalo běloruského chargé d'affaires Alaksandra Časnouského. Hlavním důvodem se podle polských úřadů stalo „agresivní chování Běloruska proti Polsku“. Časnouského přijal šéf východního odboru, uvedl mluvčí polské diplomacie Lukasz Jasina po krátké schůzce s běloruským diplomatem, která se podle něj odehrála „v úřední atmosféře“.

„Máme důkazy, že se střílelo,“ řekl mluvčí podle televize TVN 24 a dodal, že Varšava je připravena v případě potřeby předložit tyto důkazy běloruské straně a také veřejnému mínění a jiným státům. Incidentů však podle mluvčího je více a odehrávají se již delší čas. Situaci mezi Polskem a Běloruskem označil za „ze dne na den napjatější“, uvedl také, že „nic v tuto chvíli neslibuje uklidnění“.

Alaksandr Časnouskyj je ale přesvědčen, že „informace o střelbě jsou nepravdivé“. Tvrdí o tom také běloruská pohraniční stráž, která ve svém dnešním prohlášení uvedla, že na hranici se nestřílelo. „Sousední strana k tomuto prohlášení neposkytla žádný důkaz,“ citují běloruská média běloruské pohraničníky.

Více než 10 tisíc pokusů o překročení hranic

Situace na polsko-běloruských hranicích se vyostřila od 2. září, ve 183 obcích v pohraničním pásu kvůli tomu platí výjimečný stav. Ten byl původně zaveden na 30 dnů, ale později byl prodloužen o další dva měsíce. Na hranicích neustává příliv migrantů z třetích zemí, pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.

Polská agentura PAP uvádí, že polští pohraničníci od srpna zabránili více než 10 000 pokusům o překročení hranic a okolo 1500 migrantů zadrželi v hloubi Polska. Jen v září zaznamenali více než 7500 pokusů o překonání hranice.

Anna Michalská rovněž poznamenala, že za posledních 24 hodin polská pohraniční služba zabránila 523 pokusům o nelegální překročení polské hranice z území Běloruska. Zadržela také 35 migrantů z Iráku a dalších pět cizinců, kteří pomáhali nelegálně překročit hranici, upozornilo Polskie Radio.

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem obviňují režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že používá migranty jako „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce Evropské unie. Část zemí EU nyní navrhuje, aby mohla být výstavba zábran na této hranici financována z unijních peněz.

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydać v úterý sdělil, že polská diplomacie poslala Minsku další nótu s návrhem na vyslání humanitárního konvoje pro migranty na hranici, ale následující den mluvčí běloruské diplomacie odmítl polský návrh jako politikaření a populistickou rétoriku. Běloruský mluvčí také tvrdil, že Poláci na svém území bijí migranty skoro až k smrti, a to dokonce i děti, což má utajit výjimečný stav na hranici.

Reklama

Související témata:

Doporučované