Hlavní obsah

Na jihu Prahy vznikne cyklostezka napojená na stezku z Vestce

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na jihu hlavního města vznikne cyklostezka z Kunratic, která bude napojena ve východní části na stávající stezku pro chodce a cyklisty A202 ze středočeského Vestce.

Článek

Práce by měly začít 1. října a skončit do prosince letošního roku. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách pražské Technické správy komunikací (TSK). Loni v hlavním městě přibylo cyklistů. Automatické sčítače umístěné na cyklostezkách napočítaly více než 4,45 milionu průjezdů, což je meziročně téměř o 1,13 milionu více.

V západní části bude cyklostezka navazovat na stávající komunikaci, a to u tzv. trubního propustku přes Olšanský potok. Délka navrhované trasy je necelých 272 metrů a široká bude tři metry. Při stavbě bude opravena nynější vozovka s asfaltovým povrchem u zmíněného propustku přes Olšanský potok.

Magistrát naplánoval letos prostřednictvím TSK proinvestovat v cyklodopravě 122 milionů korun, což je o něco méně, než bylo připraveno pro loňský rok. Mezi nejdůležitější cyklistické projekty patří podjezd pod Mánesovým mostem na Klárově v Praze 1 a zahájení stavby lávky mezi Holešovicemi a Karlínem.

V Praze je přes 515 kilometrů značených tras, z toho zhruba dvě stovky vedou mimo komunikace s automobily. Cyklisté mají vyznačené ve více než 340 křižovatkách samostatná stání před automobily a v ulicích je vyznačených asi 50 kilometru cyklopruhů a zhruba 34 kilometrů piktokoridorů, kdy jsou na vozovce vyobrazené symboly bicyklu, které řidiče upozorňují na častý průjezd cyklistů.

Reklama

Doporučované